Op dit tijdstip raak je het meest gestresst

Sport & gezondheid door Anjali

We hebben er allemaal wel eens mee te maken: stress. Volgens onderzoek is er een tijdstip waarop we het meest gespannen zijn.

De tijd voor stress

Britse onderzoekers vroegen zich af of er één specifiek tijdstip op de dag was dat de meeste stress oplevert dan alle andere tijden. Zij voerden de studie uit in opdracht van het bedrijf Rescue Remedy, en na meer dan twee duizend mensen geïnterviewd te hebben, kwamen zij tot de conclusie dat de vroege vogels het het meest zwaar hebben.

Welk tijdstip?

Het tijdstip dat de meeste stress zou opleveren, is al vroeg in de ochtend, om zeven voor half acht, of 07:23 uur. Eigenlijk klinkt dit best logisch als je je bedenkt dat de dagelijkse spanning komt door een slechte nachtrust, vermoeidheid of het vooruitizcht van een drukke school- of werkdag. Dat is nog eens fijn opstaan zeg!

Grootste factoren

De Britse onderzoekers gingen nog een stapje verder: zij vroegen de respondenten niet alleen welk tijdstip hen spanning geeft, maar ook wat hen de meeste spanning geeft. En wat blijkt uit dit onderzoek? De vaak voorkomende antwoorden waren onder andere zich verslapen, iets morsen of vaststaan in de file. Ook wordt iedereen gemiddeld met drie stressvolle gebeurtenissen per dag geconfronteerd volgens het onderzoek.

Oplossingen

De onderzoekers onderzochten niet alleen wat het slechtste tijdstip was of wat de grootste factoren waren, maar bedachten ook oplossingen. Ze vonden de drie meest voorkomende manieren om je te kunnen ontladen, namelijk leuke muziek luisteren, tijd voor jezelf nemen of een wandeling maken. Andere oplossingen voor het kwijtraken van spanning zijn:

  • Erover praten: Leg uit wat de situatie is en bespreek de problemen met iemand. Dit zorgt voor overzicht in het probleem en helpt je nieuwe inzichten te krijgen.
  • Sporten, zoals hardlopen, fietsen of fitness: Veel bewegen en sporten zal zorgen dat je minder spanninge hebt en wanneer dit er al is het sneller kwijt kunt raken. Je voelt je positiever en helpt bij het verminderen van zorgen.
  • Slapen: Een goede nachtrust helpt bij het beter aankunnen van problemen en deze dan ook beter te kunnen verwerken. Wanneer je uitgerust bent zul je meer helder kunnen nadenken.
  • Gezond eten: Gezond en gevarieerd eten zorgt ervoor dat je fit blijft. Ook kunnen de voedingsstoffen ervoor zorgen dat je meer energie hebt en positiever in het leven staat.
  • Geen verslavende middelen: Door verslavende middelen zoals alcohol, drugs of nicotine te gebruiken kun je je eventjes ontspannen voelen, maar de problemen kunnen hierna verergeren.