8 tips om je weerstand te verhogen

Sport & gezondheid door Michelle

Een goede weerstand hebben is natuurlijk altijd belangrijk geweest maar de afgelopen anderhalf jaar meer dan ooit. Corona kwam in ons leven en gezond zijn en blijven werd één van de meest belangrijke topics. Een goede weerstand speelt daar een grote rol bij maar die krijg je helaas niet zo maar cadeau.

Gelukkig zijn er een hoop dingen die je zelf kan doen om zo goed mogelijk weerbaar te zijn tegen allerlei virussen. Wij hebben de acht belangrijkste voor je verzameld zodat je er zelf mee aan de slag kan gaan. Een aantal zal je misschien wel kennen - maar het is niet slecht om er nog even bij stil te staan - en een aantal pas jij misschien nog niet toe in je leven.

1. Gezond eten en drinken

Een inkoppertje maar o zo belangrijk. Als jouw dieet vooral bestaat uit vette producten die vol zitten met suiker en je dol ben op het drinken van alcohol, dan heb je een probleem. Je lichaam heeft nou eenmaal producten nodig die rijk zijn aan vitamines en mineralen om zo gezond mogelijk te blijven. Producten die niet in jouw dieet kunnen missen zijn daarom groente, fruit, peulvruchten, volkoren koolhydraten zoals brood en rijst, magere eiwitten en gezonde vetten. Hoe minder bewerkt een product is, hoe beter. Je lichaam moet als het ware de voedingsstof 'herkennen en makkelijk begrijpen'. Haal je een bewerkt product in huis? Let er dan op hoeveel suiker er in zit. Dit kun je herkennen aan het woord suiker of siroop maar ook aan ingredienten die eindigen op -oze of -ine. Suiker is niet alleen slecht voor je figuur - hallo buikvet - maar ook voor je gezondheid. 

2. Hydrateren

Je lichaam heeft genoeg vocht nodig om gezond te blijven en een sterke weerstand te behouden. Naast dat je vocht verliest tijdens het sporten of zweten en wanneer je moet plassen, komt er ook middels je ademhaling vocht vrij. Eén van de redenen waarom het zo belangrijk is om voldoende te drinken, is om het vochtgehalte in je lymfe op pijl te houden. Die zorgt er namelijk voor dat immuuncellen die infecties aanpakken, zich goed door het lichaam kunnen bewegen.

3. Sporten

Een goede work-out is de perfecte manier om stress aan te pakken - iets wat een grote invloed heeft op je gezondheid - maar er zijn nog meer redenen waarom sporten zo ontzettend belangrijk is. Door even flink te bewegen, neemt de circulatie in je lichaam toe waardoor het makkelijk is voor immuuncellen en andere moleculen die infecties aanpakken om zich door je lichaam te verplaatsen. Dertig minuten matige tot pittige beweging per dag is voldoende om echt een verschil te maken. 

4. Vitaminepillen en supplementen 

Het allerbeste is om middels voeding alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen om gezond te blijven. Helaas is het niet voor iedereen altijd mogelijk om divers en gezond te eten om van alles voorzien te zijn. De beste oplossing is dan om vitaminepillen te nemen om de eventuele tekorten op te vullen. Als je de vitamines en mineralen uiteindelijk niet nodig hebt, dan breekt je lichaam het vanzelf af en wanneer je bepaalde vitamines wél nodig hebt dan vul je het zo op makkelijke wijze aan. Vitamines en mineralen die belangrijk zijn om je weerstand op pijl te houden, zijn vitamine C, vitamine E, vitamine A, vitamine D, ijzer, zink, selenium en foliumzuur. Bij Vitaminepillen.nl kun je allerlei 'losse' vitamines, mineralen en supplementen bestellen om gezond te blijven maar deze webshop heeft - heel handig - ook een speciale formule waar alles inzit om je weerstand te boosten


Weerstand Formule bij Vitaminepillen.nl

5. Slaap voldoende

Als je aan het slapen bent dan kom je niet alleen tot rust, op andere manieren is je lichaam namelijk keihard aan het werk om je gezond te houden. Eén ding waar de aandacht naar uitgaat tijdens je slaap, is het maken van infectiebestrijdende moleculen. Uit onderzoek blijkt dat als je langdurig niet voldoende goed slaapt, je meer kans hebt om ziek te worden als je inraking komt met virussen. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Hoeveel uur slaap voldoende is voor de meeste mensen tussen 18-60 jaar oud? Gemiddeld gezien hebben mensen aan 7 of meer uur genoeg om gezond en fit te blijven. 

6. Minimaliseer stress

Iedereen heeft wel eens te maken met stress maar het is heel belangrijk om dit soort momenten te minimaliseren. Tijdens stress, vooral als het om een langere periode gaat of wanneer het veel achter elkaar voorkomt, reageert je lichaam op een bepaalde manier om met de stress te kunnen dealen. Om daarvoor alle zeilen bij te kunnen zetten, moet er ergens iets minder goed gegaan en dat betekent helaas dat je lichaam minder aandacht besteedt aan je immuunsysteem. Stress kun je niet helemaal voorkomen maar sta goed stil bij wat voor jou werkt om er zo snel mogelijk van af te komen. Dit kun je natuurlijk doen door de oorzaak van de stress aan te pakken - wat ons betreft het allerbelangrijkste - maar daarnaast kun je ook bepaalde technieken toepassen om de stress zo goed mogelijk van je af te schudden. Denk hierbij aan sporten, mediteren, een goed gesprek met iemand of even lekker wandelen om je hoofd leeg te maken. 

7. Stop met roken

Wel weer een inkoppertje maar toch voor iedere roker even goed om weer even onder de neus gewreven te krijgen. Roken zorgt ervoor dat je immuunsysteem en weerstand het permanent te verduren hebben. Een paar sigaretjes per week is natuurlijk minder erg dan elke dag een pakje oproken maar het is natuurlijk het allerbeste om helemaal niet te roken. Heb je rokers in je omgeving waardoor je regelmatig 'meerookt'? Val ze net zo lang lastig totdat ze stoppen met roken of zorg ervoor dat ze op afstand blijven als ze een sigaret opsteken. 

8. Verminder alcoholgebruik

Wat voor roken geldt, is eigenlijk ook van toepasing op het drinken van alcohol. Een drankje of twee zo nu en dan kan echt niet heel veel kwaad maar wanneer je echt elke dag een paar glazen achterover gooit, heeft dit een negatief effect op je weerstand. Onze tip: haal het niet in huis, dan grijp je er minder naar en zal je behoefte uiteindelijk ook afnemen.