Dit is hoeveel minuten je écht zou moeten sporten voor een geslaagde workout

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Waar de een geniet van een heerlijke workout, krijgt de ander al braakneigingen van alleen al de gedachte eraan. En dan heb je natuurlijk ook nog (wij) die een haat-liefdeverhouding hebben met een potje gymmen. Soms sporten we nou eenmaal liever niet als wel, en kan de training niet gauw genoeg voorbij zijn. Toch een geslaagde workout hebben? Dít is hoe lang je dan zou moeten trainen. 

Lees ook: Hoe kun je het beste op gewicht blijven?

Genoeg lichaamsbeweging

Dit wist je natuurlijk allang, maar voldoende lichaamsbeweging krijgen is cruciaal voor een gezond leven. Het is niet altijd even leuk (en misschien ook niet altijd haalbaar), maar eigenlijk zou je elke dag een half uur tot een uur moeten bewegen. Met bewegen bedoelen we niet per se een workout. Een paar keer heen en weer van de bank naar de koelkast is namelijk óók beweging. 

Workouts toevoegen aan je lifestyle

Als je van plan bent om fit te worden en om workouts aan te lifestyle toe te voegen is dat natuurlijk alleen maar goed. Je herkent het gevoel van back into routine komen in het nieuwe jaar of na de zomervakantie vast wel als je af en toe naar de sportschool gaat bijvoorbeeld. Vaak na een aantal weken laat je dat weer links liggen, want eerlijk: dat drie keer per week sporten volhouden is soms toch wel lastig. Zeker als je het gevoel hebt dat je uren bij de dumbbells en apparaten moet staan. 

Geslaagde training

Well, guess what: voor een geslaagde training is een low- of high intensity training van twintig tot dertig (!) minuten al voldoende. Betekent dit dan dat we eigenlijk voor niks zo lang in de sportschool hebben gestaan? Ja en nee, want een extra training is natuurlijk altijd goed, maar na een goede training van twintig (of dertig) minuten is je workout eigenlijk al geslaagd. 

Beter vol te houden

Niet alleen is het fijn om te weten dat je niet jarenlang in de sportschool moet staan om een goede training te hebben, met deze instelling is een training namelijk ook nog eens veel beter in te plannen in een drukke levensstijl én is het allemaal veel beter vol te houden. Zo kun je lekker dertig minuutjes knallen en daarna ben je gewoon klaar. Dan is die drie keer per week sporten een eitje, toch?

Lees ook: Waarom je je 10.000 stappen per dag doel kan schrappen

Beeld: iStock