Schoonheidssupplementen: dit moet je weten

Beauty door Maya Luz

Schoonheidssupplementen zijn trending. Je ziet ze tegenwoordig overal, en vooral op sociale media. Ze claimen een hoop verschillende voordelen te hebben, maar heb je ze echt nodig? Dit is alles dat je moet weten over deze supplementen.

Lees ook: Zijn whitening strips wel veilig voor je tanden?

Wat zijn schoonheidssupplementen?

Schoonheidssupplementen zijn aanvullingen voor je dieet die claimen dat ze je uiterlijk kunnen verbeteren. Denk aan pilletjes die huidveroudering tegengaan of die het uiterlijk van je huid verbeteren. Dat klinkt natuurlijk geweldig. De supplementen zijn samengesteld met verschillende vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die bevoordelijk zijn voor bepaalde schoonheidsdoelen. Maar werken ze wel echt?

Werken schoonheidssupplementen?

Of een supplement werkt, hangt af van de samenstelling van de ingrediënten. Deze ingrediënten zijn natuurlijk bedoeld om samen te werken om jouw schoonheidsdoelen te behalen. Dat klinkt prachtig, maar vaak is het te mooi om waar te zijn. De bedrijven die supplementen maken, hoeven namelijk geen wetenschappelijk onderzoek uit te voeren om te checken of de samenstelling van hun supplement wel echt werkt voor wat ze claimen. Daarnaast zijn supplementen eigenlijk alleen nodig wanneer je een tekort hebt aan een bepaalde stof. Wanneer je een overschot krijgt, plas je de overtollige hoeveelheid weer uit. En het ding is: de meeste mensen hebben geen tekorten. Als je wel een tekort hebt, is het geen gek idee om een supplement te gebruiken, maar wanneer je gewoon een gebalanceerd dieet eet, is de kans klein dat dit het geval is. Onze conclusie is dus: schoonheidssupplementen kunnen werken voor je, maar de kans is niet erg groot.

Wat is het alternatief?

De kans dat je echt een supplement nodig hebt is dus klein, maar wat nou als je toch de doelen wil bereiken die de supplementen beloven? Kijk dan naar de actieve ingrediënten in de supplementen en ga op zoek naar skincare die deze ingrediënten ook bevatten. Een uitzondering hiervoor is collageen. Als je collageen op de huid aanbrengt, kan je lichaam dit niet opnemen. Deze stof moet je dus echt innemen. Maar zijn het bijvoorbeeld bepaalde vitamines, kijk dan of je ze kunt gebruiken in skincare of ga er meer van eten. Op deze manier bespaar je jezelf een hoop geld en tijd die je anders had moeten steken in research naar de supplementen. Mocht je toch echt geïnteresseerd zijn in een bepaald supplement, vraag dan om advies bij een medische professional. Zij kunnen met jou meedenken om te zien of dit iets is dat je echt nodig hebt of niet.