Zijn whitening strips wel veilig voor je tanden?

Gezicht door Maya Luz

Een van de meest populaire manieren om je tanden witter te maken is het gebruik van whitening strips. Het is een toegankelijke en budgetproof methode om je glimlach witter te maken. Maar is het wel veilig voor je tanden? Wij zoeken het uit.

Lees ook: Zo krijg je al slapend wittere tanden

Wat zijn whitening strips?

Whitening strips die je bij de drogist kunt kopen zijn stripjes plastic met een gel erop die je tanden zou moeten bleken. De gel bevat stoffen als waterstofperoxide, natriumhydroxide en glycerine. Deze ingrediënten werken samen om de strip effectief te laten werken. Je plaatst de strips op je tanden, zowel onder als boven, en laat dit een tijdje zitten. De strips zijn in staat om vlekken en verkleuringen op je tanden op het overvlak te verwijderen wanneer je de strips regelmatig gebruikt. Maar ze werken niet voor alle verkleuringen, bijvoorbeeld als de vlek echt in de tand zit.

Zijn whitening strips slecht voor je tanden?

Of de strips echt slecht zijn voor je tanden, hangt van een aantal dingen af. Het antwoord zal dus afwisselen per persoon. Voor de meeste mensen is het gebruik van whitening strips veilig. Ze kunnen wel slecht zijn voor je tanden als je ze niet veilig gebruikt. Gebruik ze dus altijd zoals de verpakking voorschrijft en laat ze niet langer zitten dan wordt geadviseerd. Waterstof peroxide kan je tandglazuur namelijk beschadigen als je het op de verkeerde manier gebruikt. Een ander ding om op te letten is op de strips die je gebruikt chloordioxide bevatten. Dit ingrediënt kan schade aanrichten aan je tandglazuur dat op de lange termijn voor meer problemen met je gebit kan zorgen.

Mogelijke bijwerkingen van whitening strips

Ook als je de strips op de juiste manier gebruikt, kunnen ze bijwerkingen hebben. Een van de meest voorkomende bijwerkingen is dat je tanden er gevoeliger van kunnen worden. Gevoelige tanden kunnen erg vervelend zijn. Zo kun je bijvoorbeeld pijn ervaren bij het drinken van koude drankjes of juist bij hele hete dingen.

Wil je het toch proberen? Houd hier dan rekening mee

Wil je zelf graag proberen om thuis je tanden witter te maken? Houd dan rekening met deze dingen:

  • Poets je tanden niet direct na het gebruik van de strips, behalve als de verpakking aangeeft dat je dit wel moet doen.
  • Gebruik de strips niet vaker dan de verpakking aangeeft.
  • Laat de strips niet langer zitten dan de verpakking adviseert. Je tanden worden er niet witter van, ze zullen alleen beschadigen.
  • Gebruik geen strips met chloordioxide of een percentage waterstof peroxide dat hoger is dan 14%.