Dit is hoe je weer begint met sporten na een blessure

Sport & gezondheid door Maya Luz

Stel, je hebt jezelf geblesseerd tijdens het sporten en bent nu gelukkig weer hersteld. Je wil weer beginnen met sporten, maar dat is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Dit is hoe je weer kunt beginnen met sporten na een blessure.

Lees ook: Je bent fit maar raakt nog steeds buiten adem tijdens het traplopen, dit is hoe dat kan

Begin klein en rustig

Hoe voorzichtig je moet zijn als je weer gaat sporten, hangt af van hoe ernstig de blessure was. Als je tijdens je blessure helemaal niet hebt kunnen sporten, raden we aan om het heel rustig weer op te pakken. Want niet alleen je geblesseerde lichaamsdeel moet weer wennen, maar je hele lichaam moet weer even inkomen. Wees dus niet te ambitieus en begin met rustige work-outs die je geblesseerde lichaamsdeel niet te veel belasten.

Bouw rustig op

Als je eenmaal weer begint, is de neiging om gelijk weer zo hard te trainen als voor je blessure erg groot. Je wilt weer evenveel gewicht kunnen tillen of even hard kunnen rennen. We snappen dit, maar je lichaam moet er weer even inkomen. Begin dus met lagere gewichten of lagere snelheden. Bouw rustig op naar de intensiteit die je had voor je blessure.

Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft je signalen wanneer je iets doet dat niet goed is. Dit is meestal in de vorm van pijn. Dus als je merkt dat je geblesseerde lichaamsdeel weer pijn begint te doen, raden we aan om gelijk te stoppen met wat je aan het doen bent. Geloof ons, het is het niet waard om door te gaan. Je kan hierdoor jezelf opnieuw blesseren en dan zijn we nog verder van huis.

Gebruik ondersteuning waar mogelijk

Als je net weer begint met sporten, zijn je spieren waarschijnlijk een beetje verzwakt. Daarnaast is je geblesseerde lichaamsdeel kwetsbaarder dan voorheen. Het kan dus nuttig zijn om ondersteuning te gebruiken als je hier toegang toe hebt. Denk aan sporttape of een brace.

Vergeet niet om op te warmen

Opwarmen voor je work-outs is altijd verstandig, maar zeker na een blessure raden we aan om deze stap niet over te slaan. Door op te warmen, versoepel je je spieren en bereid je ze voor op je work-out. Als je direct aan je work-out begint is de kans groter dat je jezelf opnieuw blesseert. Doe dus minimaal vijf minuutjes een warming-up voordat je aan het echte werk begint. Je geblesseerde lichaamsdeel zal je hier enorm dankbaar voor zijn.