⁠⁠De pil doorslikken: alle feiten en fabels

Lichaam door Juliët

Zit jij aan de pil? Dan kan het soms best handig zijn om hem af en toe door te slikken. Maar helaas brengt dit tegelijkertijd ook weer gevolgen met zich mee. Hoe lang kun je eigenlijk doorslikken zonder stopweek? Is dit eigenlijk wel goed? Wij hebben alle feiten en fabels even op een rijtje gezet. Net zo handig toch?

Feiten en fabels van de pil doorslikken

Zodra jij de pil gaat doorslikken en dus geen stopweek hebt, dan hoef je niet bang te zijn dat je ineens gaat doorlekken in je bikinibroekje. Daarnaast helpt de pil doorslikken ook bij afschuwelijke menstruatiekrampen. Als oplossing is er dus: de pil doorslikken. Dit klinkt erg simpel toch? Dat is het dan ook wel, alleen zijn de meningen er nog wel eens over verdeeld. Het zou bijvoorbeeld niet goed zijn om te vaak je stopweek over te slaan. Maar is dit wel zo? Wij hebben alle feiten en fabels even uitgezocht voor jullie.

Fabels

1. Is schadelijk voor de gezondheid

We kunnen je geruststellen, dit is namelijk niet waar. 99% van de artsen en doktoren zegt namelijk dat het niet schadelijk is voor je gezondheid. Hier is allerlei onderzoek naar gedaan. Bijvoorbeeld op het Amerikaanse College van Obstetrici en Gyneacologen.

2. Je wordt niet 'ongesteld'

Deels waar, maar toch een fabel. Ook al slik jij de pil door, je kan maanden daarna wel last krijgen van doorbraakbloedingen. Bloed verliezen tijdens het doorslikken blijft dus helaas normaal. Je kan er dan trouwens alsnog voor kiezen om een stopweek in te lassen.

3. Je kan niet in de overgang komen

Zeker niet waar! Het is alleen wel zo dat je als vrouw minder snel merkt dat je in de overgang komt. Je wordt namelijk dan al niet ongesteld. Het is daarom wel verstandig om vanaf je vijftigste met de huisarts te overleggen of je kunt stoppen met de pil. Zo weet je namelijk of je in de overgang bent of niet.

4. De kans in de stopweek is minder groot dat je zwanger wordt

Dit is absoluut een fabel, want de kans is even groot als wanneer je een stopweek inlast. Hier moet wel even bij gezegd worden dat je in een stopweek gewoon veilig bent. De pil kan dan wel een erg betrouwbare anticonceptie zijn, hij is niet volledig 100 procent betrouwbaar. Ga er dus vooral niet te laks mee om.

Feiten 

1. Voordeel voor vrouwen met PMS of endometriose

Dit is waar. Zo groeit bij een vrouw met endometriose het baarmoederslijmvlies ook op plaatsen buiten de baarmoeder. Dit zijn endometriosehaarden en deze kunnen klachten veroorzaken. Zodra jij de pil doorslikt kan dit klachten verminderen. Het kan zelfs de haarden laten verdwijnen.

2. Vermindert premenstruele klachten

Ook dit is waar. Maar wat zijn precies premenstruele klachten? Denk aan irritaties, hoofdpijn, buikpijn of stemmingswisselingen. Niet hele fijne dingen, dus alleen maar mooi als dit vermindert kan worden.

3. Het maakt niet uit hoe lang je doorslikt

Ja, ook dit klopt zeker. Je mag zo lang en vaak doorslikken als je wil. Het is namelijk niet wetenschappelijk bewezen dat het niet goed zou zijn. Het is alleen wel zo dat je ongsteld kan worden door de pil heen. Er wordt daarom aangeraden om even een stopweek in te lassen wanneer je last krijgt van doorbraakbloedingen. Voor de rest is het aan jezelf hoe lang jij de pil wil doorslikken.

4. Je zin in seks wordt minder

Minder zin in seks hebben kan een bijwerking zijn, dus ja, dit is waar. Hierbij moet wel gezegd worden dat het de nadruk is op het kán. Het hoeft dus niet. Het kan voor iedere vrouw weer anders zijn. Wie weet blijft jou libido wel net zo hoog als anders of krijg je nu nog wel meer zin.

Mocht het zo zijn dat je veel klachten krijgt van de menstruatie? Ga dan vooral even langs de huisarts. Zij kunnen je altijd helpen hierbij.