YASMIN-pil mogelijk doodsoorzaak bij 23 Canadese vrouwen

Lichaam door Marleen_S

Nadat de Diane-pil in opspraak kwam, zijn we een tijdje huiverig voor de pil geweest. Nu staat opnieuw een anticonceptiepil in de spotlights: de YASMIN-pil. In Canada zouden 23 vrouwen door de bijwerkingen ervan zijn gestorven.
 
Een verstandige meid is op alles voorbereid en dus slaan we massaal aan de anticonceptie om na een wilde nacht geen ongewenste taferelen te krijgen. Populair is en blijft nog steeds onze good old anticonceptiepil. Je krijgt er geen baby?s van, maar de bijwerkingen zijn levensgevaarlijk blijkt nu.
 

Gestorven door bloedpropjes
Volgens CBC News zouden tenminste 23 vrouwen die onlangs zijn gestorven aan bloedpropjes in hun lichaan, één ding met elkaar gemeen hebben: ze gebruikten allemaal de YASMIN-pil. Eén van de bijwerkingen van (onder andere) de YASMIN-pil is dat er een - relatief kleine - kans bestaat dat door gebruik de patiënt stolling in het bloed kan krijgen. Dit veroorzaakt propjes waardoor ook klachten als longembolie kunnen ontstaan. De vraag is nu of het stom toeval is of dat er meer aan de hand is. 
 
Uit documenten die zijn verkregen van Health Canada blijkt dat artsen en apothekers nu hun vraagtekens zetten bij de YASMIN-pil. Zij vermoeden dat deze anticonceptiepil de mogelijke doodsoorzaak is geweest bij deze vrouwen die de pil slikten. Zij overleden allemaal plotseling aan propjes in hun bloed, oftewel trombose. Er lopen daarom nu verschillende onderzoeken naar de YASMIN-pil.
 
De Diane-pil
Dit verhaal klinkt ons akelig bekend in de oren. Niet lang geleden was de Diane-pil om deze reden, trombose, ook veel in het nieuws, omdat bekend werd dat de bijwerkingen ervan gevaarlijker waren dan gedacht. Na een flinke discussie werd uiteindelijk besloten dat nieuwe patiënten in de toekomst deze pil niet meer voorgeschreven krijgen.   
 

Inmiddels lopen er al een aantal rechterlijke procedures tegen het farmaceutisch bedrijf dat de YASMIN-pil produceert. De beschuldigingen zijn nog niet daadwerkelijk bewezen, maar volgens één van de advocaten van de getroffen families duurt dat niet lang meer. ?Er zijn nu ongeveer 30 tot 40 doden waarvan wordt gedacht dat de oorzaak bij de YASMIN-pil vandaan komt, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Misschien zijn er wel meerdere mensen hierdoor gestorven, maar weten hun families er niets van omdat ze het probleem van de YASMIN-pil niet kennen.?
 
Veiligheid van patiënten staat voorop
In een schriftelijke verklaring die Bayer, de bedenker van de pil, schreef aan CBC News vertelt hij dat het bedrijf zeer teleurgesteld is over het feit dat er een rechtszaak komt. ?Er zijn nog geen beslissingen genomen en momenteel evalueren we onze juridische mogelijkheden. De veiligheid van onze patiënten staat voorop, maar wij zullen achter de YASMIN-pil blijven staan.?
 
De rechtszaak komt waarschijnlijk voor op 4 september aanstaande. Het is dus nog even afwachten wat hieruit zal komen. Voor nu is er nog geen reden tot paniek ? niets is nog bewezen ? maar we staan wel weer even op scherp.
 
Wat vinden jullie van deze bevindingen? Slikken jullie de YASMIN-pil? Zo ja, zou je om deze berichten ermee stoppen?