Beauty / Lichaam
Lichaam

YASMIN-pil mogelijk doodsoorzaak bij 23 Canadese vrouwen

Reageer 0

Nadat de Diane-pil in opspraak kwam, zijn we een tijdje huiverig voor de pil geweest. Nu staat opnieuw een anticonceptiepil in de spotlights: de YASMIN-pil. In Canada zouden 23 vrouwen door de bijwerkingen ervan zijn gestorven.
 
Een verstandige meid is op alles voorbereid en dus slaan we massaal aan de anticonceptie om na een wilde nacht geen ongewenste taferelen te krijgen. Populair is en blijft nog steeds onze good old anticonceptiepil. Je krijgt er geen baby?s van, maar de bijwerkingen zijn levensgevaarlijk blijkt nu.
 

Gestorven door bloedpropjes
Volgens CBC News zouden tenminste 23 vrouwen die onlangs zijn gestorven aan bloedpropjes in hun lichaan, één ding met elkaar gemeen hebben: ze gebruikten allemaal de YASMIN-pil. Eén van de bijwerkingen van (onder andere) de YASMIN-pil is dat er een - relatief kleine - kans bestaat dat door gebruik de patiënt stolling in het bloed kan krijgen. Dit veroorzaakt propjes waardoor ook klachten als longembolie kunnen ontstaan. De vraag is nu of het stom toeval is of dat er meer aan de hand is. 
 
Uit documenten die zijn verkregen van Health Canada blijkt dat artsen en apothekers nu hun vraagtekens zetten bij de YASMIN-pil. Zij vermoeden dat deze anticonceptiepil de mogelijke doodsoorzaak is geweest bij deze vrouwen die de pil slikten. Zij overleden allemaal plotseling aan propjes in hun bloed, oftewel trombose. Er lopen daarom nu verschillende onderzoeken naar de YASMIN-pil.
 
De Diane-pil
Dit verhaal klinkt ons akelig bekend in de oren. Niet lang geleden was de Diane-pil om deze reden, trombose, ook veel in het nieuws, omdat bekend werd dat de bijwerkingen ervan gevaarlijker waren dan gedacht. Na een flinke discussie werd uiteindelijk besloten dat nieuwe patiënten in de toekomst deze pil niet meer voorgeschreven krijgen.   
 

Inmiddels lopen er al een aantal rechterlijke procedures tegen het farmaceutisch bedrijf dat de YASMIN-pil produceert. De beschuldigingen zijn nog niet daadwerkelijk bewezen, maar volgens één van de advocaten van de getroffen families duurt dat niet lang meer. ?Er zijn nu ongeveer 30 tot 40 doden waarvan wordt gedacht dat de oorzaak bij de YASMIN-pil vandaan komt, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Misschien zijn er wel meerdere mensen hierdoor gestorven, maar weten hun families er niets van omdat ze het probleem van de YASMIN-pil niet kennen.?
 
Veiligheid van patiënten staat voorop
In een schriftelijke verklaring die Bayer, de bedenker van de pil, schreef aan CBC News vertelt hij dat het bedrijf zeer teleurgesteld is over het feit dat er een rechtszaak komt. ?Er zijn nog geen beslissingen genomen en momenteel evalueren we onze juridische mogelijkheden. De veiligheid van onze patiënten staat voorop, maar wij zullen achter de YASMIN-pil blijven staan.?
 
De rechtszaak komt waarschijnlijk voor op 4 september aanstaande. Het is dus nog even afwachten wat hieruit zal komen. Voor nu is er nog geen reden tot paniek ? niets is nog bewezen ? maar we staan wel weer even op scherp.
 
Wat vinden jullie van deze bevindingen? Slikken jullie de YASMIN-pil? Zo ja, zou je om deze berichten ermee stoppen?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 10 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Lizzy

  Oeiii ik heb ook van mijn twaalfde tot mijn zeventiende aan de Yasmin gezeten, ik weet dat bij elke pil er een kans is om trombose te krijgen.. maar als het idd zal blijken dat het bij deze pil een hogere kans is... bah!!

 • sumer

  Punt 1. Hoeveel vrouwen slikken de pil, hoeveel vrouwen sterven jong? meer dan veel mensen denken. zoon onderzoek vind ik dus niet representatief.. je kan het vergelijken met als bijvoorbeeld jongeren dood gaan en dan zeggen ja de paracetemol is dodelijk want zijn al 40 jongeren aan overleden die dat middel gebruikte.. zo kan je altijd wel iets de schuld geven.

  punt 2. WAKE UPP!! elke pil heeft trombose als risico, spiraal trouwens ook! alles wat er voor zorgt dat jou lichaam extra hormonen binnen krijgen (gene die me niet geloven qua spiraal, vraag je gynaecoloog maar. ik had spiraal, en werd voor het zetten op de bijwerkingen gewezen waaronder trombose. dit komt doordat hormonen die in een spiraal of pil zitten de bloed samenstelling aanpast waardoor je dus propjes kan krijgen).

  punt 3. sporten deze mensen? roken ze? eten ze elke dag fastfood? op moment dat je niet voldoende beweging hebt, wordt de pil afgeraden. alleen al wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe kruisband krijgt, wordt je al aangeraden om 3 tot 6 maanden te stoppen met de pil ivm dat je niet veel beweging kan hebben die periode van herstellen.

  dus dames niet ongerust, als jij gewoon gezond leeft en optijd aan de bel trekt is er niks aan de hand. En sja eige keuze maar liever de pil dan op je 16de al een kind in de arm, want condooms zijn ook niet altijd betrouwbaar.

 • Dani

  Mijn moeder is ook bijna dood geweest na het slikken van de pil ze heeft er "gelukkig" alleen een longembolie aan over gehouden.
  Ik zit om deze reden ook niet aan de pil maar aan een spiraal en echt ik raad het iedereen aan.

  De trobose werd bij mijn moeder gevormd door, Factor V Leiden.
  ook ik heb deze factor het geeft een verhoogde kans op bloedstolling. het komt nog best wel vaak voor ik ken ondertussen al 3 mensen die het hebben, buiten familie om.

 • Tessaapp

  Ik word toch altijd een beetje bang van dit soort berichten. Ik gebruik ook de Yasmin en was tot nu toe tevreden. Maar door al die anticonceptiepillen die momenteel zo vaak negatief in het nieuws zijn twijfel ik echt of ik er niet beter mee kan stoppen. Ik ben er toendertijd (6 jaar geleden) mee begonnen omdat ik iedere maand veel pijn had.

 • Maike

  @Chantalbs ik ben het helemaal met je eens dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gezondheid, maar toch zou er meer aandacht moeten zijn voor het risico op trombose bij gebruik van de pil. Ik heb zelf een longembolie gehad die deels veroorzaakt is door de pil. Deels, omdat het toch altijd de reactie van je lichaam is op de pil. Maar ik leef gezond, eet veel groente en fruit, sport veel en rook niet. Bovendien heb ik het niet in mijn familie zitten.

  Het feit dat je trombose kunt krijgen van de pil is inderdaad bekend en ik was me daar dan ook van bewust toen ik met de pil begon. Wat ik jammer vind is dat het risico toch echt onderschat wordt. Ik ken zo veel mensen die trombose hebben gekregen in het eerste jaar dat ze aan de pil waren dat ik me niet kan voorstellen dat het risico werkelijk 1 op 10.000 is zoals de bijsluiter destijds vermeldde. Bovendien werd ik in het ziekenhuis totaal niet serieus genomen waardoor het drie maanden heeft geduurd voor de trombose bij mij werd ontdekt. Ik denk dat we met zijn allen meer alert moeten zijn zodat het risico op overlijden wordt beperkt. Natuurlijk heb je dit ook zelf in de hand door je lichaam gewoon goed in de gaten te houden.

 • Anoniem

  Ik vind het wel raar dat er in Nederland niet van tevoren gecheckt wordt op risicos zoals trombose voordat de pil wordt voorgeschreven

 • Daiss

  @Chantalbs ik ben het volkomen met jou eens: het verhaal is een beetje eenzijdig en mensen zijn zelf ook verantwoordelijk voor hun gezondheid.
  Maar als de hele maatschappij zegt: meisjes ga massaal aan de pil want dat is alleen maar handig (ja de bijsluiter, ach, die is er alleen maar om je bang te maken) en dit wordt door artsen ook nog gestimuleerd dan is het heel lastig om daadwerkelijk een goed beeld te krijgen van wat je nu eigenlijk slikt.
  Het is dan ook ieders eigen verantwoordelijkheid om goed na te denken over wat precies de voordelen en de consequenties kunnen zijn van het slikken van de pil! Ik ben ontzettend blij dat nu eindelijk deze verhalen in de media komen, zodat meisjes echt zelf een keuze kunnen maken, en ook de andere kant van de "geweldige" pil te zien krijgen..
  En ik hoop dat meer meiden gaan kiezen voor hun lichaam en gezondheid in plaats van de maatschappelijke gemakken..

 • Kiki

  Wow gelukkig ben ik gestopt met de Yasmin pil!

 • Anoniem

  Ik ben bijna 12 jaar geleden mijn beste vriendin (toen 17 jaar oud) kwijtgeraakt als gevolg van een longembolie (bloedprop in de longen). Bij haar kwam toen naar voren dat ze hoogstwaarschijnlijk ook door het gebruik van de Yasmin-pil de trombose had ontwikkeld.

  Het probleem is dus al veel langer bekend en ik denk dat daardoor het aantal doden waarschijnlijk nog veel hoger ligt dan ze nu vermoeden.

 • Chantal

  Een beetje een eenzijdig verhaal. Bij gebruik van de pil (elke pil overigens) kan inderdaad de kans op trombose toenemen, zoals ook in de bijsluiter vermeld staat.

  Dat er mensen zijn gestorven aan trombose is vaak niet gehéél te wijten aan de pil. Rookte deze vrouwen? Wat was hun medische achtergrond? En ook: wat aten deze vrouwen?

  Jammer genoeg worden we niet voldoende voorgelicht over een gezonde leefstijl. Medicijnen hebben we zat tegen allerlei klachten, maar bijna niemand weet welke klachten je op kan lossen door je voedingspatroon aan te passen.
  Mensen die gezond eten (zonder een hoop suiker, vet vlees en bewerkte producten) en veel bewegen hebben al een véél kleinere kans op trombose dan mensen die amper groente en fruit eten.

  Ieder mens is natuurlijk anders, en er zullen vast vrouwen zijn die door gebruik van de pil (ondanks een gezonde levensstijl) wel trombose krijgen. De kans hierop is echter héél klein. Niet dat ik de praktijken van de farmaceutische industrie goed wil praten, maar om alles op een ander af te schruiven vind ik wel wat vreemd. Je bent deels zelf verantwoordelijk voor je gezondheid.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen