Dit zijn de effecten van een spiraaltje op je seksleven

Intiem door Annelot

Het is meer dan 99 procent effectief, blijft minstens vijf jaar werken en het hormoonspiraal kan ervoor zorgen dat je niet meer ongesteld wordt. Het spiraaltje heeft veel voordelen. Maar hoeveel invloed heeft dit staafje eigenlijk op je seksleven? Wij zochten het voor je uit. Dit zijn de effecten van de spiraal op je seksleven:

Lees ook: Wat te doen als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt

1. Het spiraaltje verhoogt je libido

Volgens meerdere (recente) onderzoeken heeft een spiraaltje geen invloed op de mate waarin jij opgewonden kunt worden. Dit geldt trouwens zowel voor de koperen als de hormonale spiraal. Bij die laatste variant heb je waarschijnlijk zelfs méér seks, omdat de kans daarbij groot is dat je de mentruatie overslaat door de hormonen en hoe meer seks je hebt, hoe hoger je libido wordt.

2. Je partner kan het spiraaltje voelen

Het is mogelijk dat je partner de spiraal voelt tijdens de seks. Hij of zij voelt dan de draadjes die uit je baarmoeder steken. Die zitten daar zodat de dokter je spiraaltje straks weer gemakkelijk kan verwijderen. Als je seks met een groot geschapen man hebt, kan het dus zijn dat hij de draadjes telkens voelt. Vindt hij het echt heel vervelend? Dan kun je nog terug gaan de dokter om te vragen of de draadjes iets korter geknipt kunnen worden. Let wel op, de draadjes mogen niet te kort geknipt worden. Dan kunnen ze juist prikken in zijn lid en jouw vaginawand.

3. Je kunt het spiraaltje 'verliezen'

Het komt maar bij drie procent van de gevallen voor, maar je zou je spiraaltje kunnen 'verliezen'. Dit komt niet door te wilde seks, maar misschien wel doordat je een te kleine baarmoeder hebt waardoor de spiraal niet goed blijft zitten. Dit is best ongebruikelijk, maar als het toch het geval is, kun je beter op een ander anticonceptiemiddel overstappen. Is dit niet het geval? Dan kun je de spiraal gewoon nog een keer laten plaatsen. Als je een spiraal laat zetten bij de gynaecoloog dan kun je dit sowieso voorkomen. De gynaecoloog kan met behulp van een echo bekijken hoe groot je baarmoeder is. En checkt na het plaatsen gelijk of het spiraal op de juiste plek zit.

Lees ook: Buikpijn na de seks: hoe komt dat?