Wat te doen als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt?

Relaties door Valérie

De sleur, je hoopt dat het jou en je partner niet treft, want jullie zijn toch een match made in heaven? Toch overkomt het veel stellen. Je kunt van de een op de andere dag uitgekeken zijn op je partner. Zet je er meteen een punt achter? Welnee, het kan de beste overkomen. Wat te doen als je hiermee te maken hebt? 

Lees ook: 5 tekenen dat je partner huwelijksmateriaal is

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: 'op welk vlak vind ik mijn partner niet meer aantrekkelijk?' Is het op seksueel vlak: je raakt niet meer opgewonden van (het idee) van seks met je geliefde? Of is het misschien op communicatief vlak? Vroeger lach je in een deuk om zijn of haar grapjes. Tegenwoordig rol je met je ogen. 

Onaantrekkelijkheid op communicatief vlak

Op communicatief vlak kan je je partner minder aantrekkelijk vinden, omdat jullie misschien niet meer ‘echt’ met elkaar praten. Druk door alles om je heen, zoals werk, kinderen of een heftige levensgebeurtenis. Thuis kunnen jullie dan vervallen in het voeren van functionele gesprekken. Vaak in de avond als jullie beiden moe zijn van werk. Het is normaal geworden om vrijwel alleen nog praktische informatie te delen. Met name als je kinderen hebt. Er heeft een shift plaatsgevonden van een persoonlijke relatie naar een zakelijke relatie, want jullie zijn nu de ‘managers van het gezin'.

Je relatie is niet per definitie slecht

Het is volkomen normaal dat jullie deze shift meemaken. Het gebeurt bij vrijwel elk stel die al een lange tijd bij elkaar is. Daarom is het goed dat je zo’n shift herkent! Omdat het zo’n natuurlijk fenomeen is, gebeurd ingrijpen vaak te laat. Hierdoor hebben jullie meer last van ergernissen naar elkaar en is je partner niet meer zo ‘aantrekkelijk’ zoals in het begin van jullie relatie. 

Tijd vrijmaken voor elkaar

Omdat de sleur erin is gehakt, bespreek je met je collega’s meer persoonlijke issues dan met je partner. Tijd om hier wat aan te veranderen! Probeer samen een moment te kiezen om met z’n tweeën te zijn, waarin jullie niet gestoord worden door invloeden van buitenaf. Denk aan mobiele telefoons, kinderen, werk issues et cetera. Het kan in het begin soms best onwennig zijn, zomaar tijd voor elkaar maken. Misschien weet je wel helemaal niets te zeggen. Neem je partner mee in jouw gevoel. Juist die eventuele ongemakkelijkheid kan je met elkaar delen. Het breekt het ijs en opent het gesprek voor andere onderwerpen.

(Weer) op de hoogte zijn van elkaars leven

In een lange relatie denk je vaak dat je alles weet van elkaar, maar soms heb je het mis. In de dagelijkse sleur praat je wel of werk, maar alleen oppervlakkig. Probeer eens echte interesse te tonen in wat er speelt op werk, in je vriendengroep, je familie of eventueel met de kinderen. Praten over gevoelens is ook dé sleutel om weer tot elkaar te komen. Jezelf openstellen kan enorm beangstigend zijn, maar op deze manier neem je de ander mee in je gevoelens en jouw oogpunt in de situatie. 

partner niet meer aantrekkelijk

Onaantrekkelijkheid op seksueel vlak 

Toen jullie net een relatie hadden, konden jullie niet van elkaar afblijven. Naarmate jullie langer een relatie hebben, zal seks met je partner eerder normaal zijn dan bijzonder. Met de intrede van werkdruk, samenwonen en eventuele kinderen raakt seksuele aantrekkelijkheid steeds meer op de achtergrond. Na een drukke dag plof je liever op de bank dan in de sportschool te gaan zwoegen. En make-up en jurkje? Dat boeit je allemaal niet meer zo. Ook je partner kan zich even 'laten gaan'. Niks ergs aan. Als je ouder wordt en niet meer hoteldebotel bent, kun je he-le-maal jezelf zijn bij elkaar. Je uiterlijk is niet meer het belangrijkste. Juist fijn, toch? Toch kun je soms kijken naar degene naast je op bank en denken: 'waar is degene op wie ik verliefd ben geworden?'

Wanneer je je partner op seksueel vlak niet meer aantrekkelijk vindt, kan dit twee oorzaken hebben. 1) je vindt het uiterlijk van de ander niet meer aantrekkelijk en 2) je seks zelf laat te wensen over. Eén ding is zeker, het is belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Bespreek jouw gevoel vanuit jouw perspectief en probeer geen vingertjes te gaan wijzen. 'Je bent slecht in seks geworden' is enorm kwetsend en biedt geen oplossing. Breng het liever zo: 'Ik zou graag willen werken aan een leuker seksleven. Wat zou jij willen verbeteren?' Probeer je in zijn situatie te verplaatsen en vraag naar zijn gevoel. Laat hem weten dat hij er niet alleen voor staat en dat je juist samen aan dit probleem wilt werken. Je partner seksueel niet meer aantrekkelijk vinden, betekent niet automatisch dat je niet meer van hem houdt.

Lees ook: Nooit ruzie met je partner: goed of gevaarlijk?