Hannah (27): 'Ik loog tegen mijn vriend dat ik de pil nog slikte'

Mama door Vera

Wat doe je wanneer jouw vriend niet aan kinderen toe is en jij wel? Hannah wist daarop het antwoord: "Ik moest en zou een kind. Dan maar zonder zijn goedkeuring." Ze vertelt hoe ze haar vriend voorloog en in het geheim zwanger raakte.

Hannah (27): 'Ik loog tegen mijn vriend dat ik de pil nog slikte'

Hannah (27) had altijd al de wens om vroeg moeder te worden. Alle vrouwen in haar familie en vriendenkring waren rond hun twintigste al mama, dus voor Hannah was het ook vanzelfsprekend om vroeg een baby te krijgen. “Het liefst was ik al moeder toen ik achttien jaar oud was. Maar toen had ik nog geen vaste relatie. Ook vond ik het belangrijk om mijn kappersdiploma te halen en dus bleef ik nog even verder dromen van een baby in mijn armen.”

Toen Hannah 21 jaar was kreeg zij een vaste relatie en ze wist dan ook al snel dat ze zwanger van hem wilde worden. “Ik was ontzettend verliefd op Bas en vond hem natuurlijk de ideale vader voor mijn toekomstige kind(eren). Bas was toen 28 jaar oud en wilde ook graag kinderen. Maar pas na een tijdje, wat zelfs met mijn rammelende eierstokken ook best logisch was. We waren tenslotte nog maar een korte tijd samen. Ik besloot mijn wens even naast mij neer te leggen en eerst elkaar echt goed te leren kennen. En hoe kon dat nou beter door samen mooie reizen te gaan maken en de leukste avondjes uit te hebben. Dit zou natuurlijk minder kunnen wanneer wij al gelijk aan kinderen begonnen waren.”

Break-up

In de jaren die erop volgden hadden Hannah en Bas een aantal keren een gesprek gehad over kinderen. Bas gaf altijd een jaartal aan waarin hij wel kinderen wilde, maar die jaren gingen altijd weer voorbij en nog steeds was hij er niet klaar voor. “Dan zei hij bijvoorbeeld dat hij volgend jaar wel wilde beginnen, maar ondertussen was het dan al een jaar later en was er nog steeds niets gebeurd. En toen was het na een paar keer hetzelfde liedje.”

De relatie tussen Hannah en Bas werd slechter en slechter. “Ik zei tegen Bas dat hij mocht kiezen: nu kinderen of het was uit. Hij zei dat hij er even over moest nadenken. Dat was voor mij duidelijk. Ik pakte snel mijn kleding bij elkaar en vertrok. Bas stond al snel bij een vriendin van mij op de stoep  – daar verbleef ik die periode tijdelijk  –  om te zeggen dat het hem heel erg speet. Dat hij wel kinderen met mij wilde en dat hij niet zonder mij kon. In de uren daarna hadden we eindelijk weer eens een goed gesprek gehad. We hadden besloten om halverwege het jaar daarop voor kids te gaan. Ik was blij en zo had hij zeker nog een half jaar tijd om zich erop voor te bereiden dat hij – als het ons natuurlijk mee zou zitten – snel papa zou worden.”

"Per ongeluk zwanger"

Zoals Hannah ergens al had verwacht, gebeurde er halverwege het jaar nog niets. "Ik vroeg aan Bas welke maand ik met de pil zou stoppen. Daarop kreeg ik het antwoord: ‘Uhhh… Gewoon niet?' Ik was zo boos! Hij wist dat het mijn grootste droom was om moeder te worden, maar hij dacht helemaal niet aan mij. Ik besloot mijn pilstrip gewoon in de prullenbak te gooien en zou ‘per ongeluk’ zwanger worden. Dan maar zo. Ik loog hem voor, maar hij loog mij eigenlijk ook al jaren voor door mij aan het lijntje te houden. Als hij niet elke keer een jaartal had gezegd, zou ik ook geen hoop meer hebben. Dan had ik waarschijnlijk al lang mijn relatie verbroken en een man gezocht die wel snel kinderen zou willen.’

In de maanden die daarop volgden, werd Hannah niet zwanger. “Ik denk dat mijn lichaam nog moest ‘ontpillen’. Ook hadden we niet echt veel seks. Het gaf mij in ieder geval rust dat ik niet meer aan de pil was. M’n lang gekoesterde droom zat er hopelijk snel aan te komen.” En de droom van Hannah kwam uit… Op nieuwjaarsdag stond ze met een positieve zwangerschapstest in haar handen. "Ik had tranen in mijn ogen. Zo blij was ik. Het jaar kon voor mij niet beter beginnen. Maar hoe ging ik het Bas vertellen? Ik besloot het nog even voor mij te houden, een paar weken ofzo. Eerst maar even bedenken wat ik ging zeggen. Voor mezelf had ik wel al besloten dat ik het kindje zou houden, ook al zou Bas er niet blij mee zijn. Als hij geen contact wilde hebben met zijn kind, ook prima. Dan zou ik het gewoon helemaal alleen doen."

Klaar met smoesjes

Hannah had tegen een aantal vriendinnen gezegd dat ze haar pilstrip weg had gegooid. Eén van die vriendinnen was zo ‘aardig’ geweest om het tegen Bas te zeggen. “Bas kwam een aantal dagen nadat ik een positieve test in mijn handen had naar mij toe. Hij vroeg of het waar was dat ik mijn pilstrip weg had gedaan. Ik had geen zin om te liegen en besloot maar gelijk te zeggen dat ik zwanger was. Hij schrok… Hij trok echt lijkbleek weg.”

In de dagen daarna ontliep Bas Hannah de hele tijd. Hij wist zich geen houding te geven en Hannah ook niet. “Na drie dagen zei hij eindelijk weer eens wat. 'En waarom heb je dat niet in samenspraak gedaan?’ Ik legde hem uit dat ik klaar was met al die onzinsmoesjes van hem en dat hij gewoon eerlijk had moeten zijn dat hij geen kinderen wilde, of in ieder geval niet op de termijn die hij mij beloofde. Toen vertelde hij dat hij gewoon bang was.” Inmiddels is Bas wel gewend aan de zwangerschap en verheugt hij zich op het vaderchap. “Ik heb geen spijt van mijn keuze om de pil weg te gooien. Ik zou het zo weer doen…”