Lizzie (39) heeft een fobie voor zwangerschap: ‘Ik geef honderden euro’s uit aan zwangerschapstesten’

Mama door Laura

Niemand houdt van een overdosis babyspam op Facebook, maar de 39-jarige Lizzie is een geval apart. Zij heeft een fobie voor zwangerschap en bevallingen. Zo erg zelfs, dat ze beste vriendinnen die in verwachting waren ontvriend heeft op Facebook.

Lizzie (39) heeft een fobie voor zwangerschap

Tokofobie

Lizzie Doxsey lijdt aan tokofobie, een pathologische angst voor zwangerschap en geboorte. Het komt voor bij vrouwen die al eens zijn bevallen, maar ook bij vrouwen die nooit eerder een kind hebben gebaard. In het laatste geval kunnen depressie, angst of seksueel misbruik de oorzaak zijn.

Wat is de invloed van tokofobie op Lizzie’s leven? Ze krijgt regelmatig nachtmerries dat ze zwanger is. Zwangere vrouwen mijdt ze als de pest, zelfs haar eigen vriendinnen. De angst heeft niet alleen effect op haar sociale leven, maar ook op haar portemonnee. Ze heeft al honderden euro’s aan zwangerschapstesten uitgegeven. Standaard heeft ze een voorraadje testen thuis liggen. Wanneer de zenuwen té groot worden, kan ze zichzelf gerust stellen door een test te doen. “Of ik nu wel of niet aan het daten ben. Zodra die gedachte in mijn hoofd nestelt moet ik een test doen om te kalmeren.”

Beledigd

Veel steun krijgt ze niet. “Mensen snappen tokofobie niet altijd. Ze vinden het grappig of zijn beledigd”, legt ze uit aan DailyMail. “Ik voel me schuldig als het mensen kwetst, maar ik heb niet gekozen om me zo te voelen.”

“Ik voel me prima bij oudere baby’s of peuters. Het zijn de kwetsbare pasgeborenen waar ik angst voor heb. Ze zijn zo fragiel dat ik bang ben dat ik ze pijn zal doen. Ik weet niet precies wat ze me bang maakt voor zwangerschap. Het is denk ik het verliezen van de controle. Bijna alsof iets je lichaam binnendringt en het overneemt.”

Waar de angst precies vandaan komt, weet ze dus niet. Wel voelde ze zich als kind altijd al ongemakkelijk bij zwangere vrouwen. Door de jaren heen is de angst erger geworden. Bij het idee van een bevalling wordt ze nu al misselijk en paniekerig. “Ik kan het idee van iemand dat in jou beweegt gewoon niet aan.”

Als angst voor een spin

“Wanneer ik in dezelfde kamer ben als een zwanger persoon, moet ik continu weten waar ze zich bevinden. Het is dezelfde soort paniek als wanneer iemand met spinnenfobie in een kamer opgesloten zit met een spin.”

Negen maanden geen contact

Lizzie’s fobie bereikte een piek toen vriendinnen rondom haar zwanger raakte. Ze weet nog dat ze een van haar vriendinnen negen maanden lang ontweek. Gelukkig had de vriendin in kwestie begrip ervoor, maar het werd steeds moeilijker. Meer en meer vriendinnen startten een gezin. “Mijn Facebook tijdlijn was gevuld met mensen die foto’s deelde van echo’s en baby’s. Het was verschrikkelijk, want ik wist nooit wanneer ik ze zou tegenkomen. Ik verberg ze meestal van mijn feed gedurende de zwangerschap. Eén persoon bleef video’s delen van hoe de baby in de baarmoeder bewoog. Ik kon het niet aan dus ik moest ze wel van mijn vriendenlijst deleten.”

Angst onder ogen komen

Gelukkig heeft Lizzie haar fobie nu beter onder controle. Toen haar beste vriendin zwanger raakte, heeft ze haar angst onder ogen durven te komen. “Tien jaar geleden wist ik niet eens dat er een woord voor was.” Nu krijgt ze steun van soortgenoten in een online community. “Ik was opgelucht dat er meer mensen zoals ik waren. Het bevestigde mijn gevoelens waarvoor ik me eerst schaamde. Ik kan er nu veel opener over praten en mijn angsten zijn ook niet meer zo erg.”

Dit artikel verscheen eerder op Ze.nl in 2019