Door deze zaken kan de pil minder betrouwbaar zijn

Lichaam door Juliët

Bij het slikken van de pil ga je er natuurlijk vanuit dat die je goed beschermd tegen zwangerschap. Over het algemeen is dit ook zo, maar toch zijn er verschillende zaken die ervoor kunnen zorgen dat de pil minder goed zijn werk doet. Hij is dan toch ineens niet meer zo betrouwbaar. Benieuwd waar dit aan ligt? Lees dan gauw verder.

De pil kan door deze zaken minder betrouwbaar zijn

 

1. Verandering van temperatuur

We hebben het hier niet over je lichaamstemperatuur, maar over de temperatuur waarin je de anticonceptiepil bewaart. Ben jij iemand die de pil altijd meeneemt in de tas? Of ben jij meer degene die hem altijd op het nachtkastje neerlegt? Doe vooral dit tweede, want hier is de temperatuur een stuk constanter. Als je je pil bijvoorbeeld in een snikhete auto laat liggen, dan kan dit gevolgen hebben voor de werking. Bewaar je strip daarom altijd in een koele omgeving, waar weinig tot geen zonlicht komt.

 

2. Antibiotica en anticonceptiepil

Met de meeste antibiotica zit je wel safe, maar toch zijn er ook soorten die de pil minder betrouwbaar maken. Dit effect kan nog even blijven hangen als je met de antibiotica bent gestopt. Informeer daarom altijd even met de huisarts welke soort antibiotica jij hebt en of het invloed heeft.

 

3. Sint Janskruid

Ken jij het Sint Janskruid al? Dit is een homeopatisch kruid en wordt vaak voorgeschreven tegen angsten en somberheid. Het breekt onder andere oestrogeen af en dit zorgt ervoor dat de pil minder goed zijn werk kan doen. Mocht je niet willen stoppen met dit kruid, dan is het misschien verstandig om te overleggen met een gyneacoloog welke anticonceptie wel voor jou werkt.

 

4. Spijsverteringsproblemen

Heb jij last van een prikkelbare darm? Dan kan het zijn dat je lichaam niet in staat is om voedingsstoffen of medicatie goed af te breken. Mocht er dus iets gaande zijn met je lichaam waardoor je metabolisme of spijsvertering niet verloopt, neem dan even contact met je arts op. Overleg dan of er misschien een andere vorm van anticonceptie misschien meer geschikt is voro je. De pil ontleent z'n kracht namelijk geheel aan je lichaam als die de hormonen opneemt. Dit moeten we niet hebben.

 

5. Op een vast tijdstip slikken

Waarschijnlijk wist je dit al, maar toch bespreken we het eten. Zodra jij iedere dag op een ander moment de pil slikt, maakt dit hem minder effectief. Je kan er namelijk vanuit gaan dat de pil voor 94 tot 97% betrouwbaar is. Wanneer jij de pil telkens op een ander moment neemt of een keer overslaat, dan daalt de betrouwbaarheid.

 

6. Stomme pech

Je hoort wel eens van stomme pech. Gynaecologen raden daarom niet voor niks aan om voor de zekerheid naast de pil ook een condoom te gebruiken. Ook al is de pil 97% betrouwbaar, er is altijd nog een kans van 3% dat jij zwanger raakt. We kennen allemaal wel een verhaal dat iemand jaren de pil slikte en toch ineens zwanger werd. De kans dat jij ooit tot die 3% hoort is dan ineens een stuk groter.