Nieuwe afvaltrend: de balloncapsule

Lichaam door Redactie Ze.nl
Ben je een aantal kilo te zwaar maar wil je liever niet onder het mes? Er is nu een oplossing: een capsule die je oraal kunt innemen en waardoor je een verzadigd gevoel krijgt. Maar je moet er wel wat voor over hebben…
 
Heb je alles al geprobeerd om wat kilo’s kwijt te raken? Na het korsetdieet en het kauwen op papier is er nu weer een nieuwe trend in town: een pilletje waardoor je een verzadigd gevoel krijgt. Deze pil wordt de Obalon genoemd en je hoeft hier niet voor onder het mes. Hoe de pil wordt ingebracht? De Obalon-ballon omvat een kleine capsule die aan een dun buisje is bevestigd. Je slikt de pil net zoals andere pillen, gewoon met wat water. De ballon wordt vervolgens met gas opgeblazen en daarna wordt het buisje weer weggehaald. Gedurende de 12-weekse behandelperiode kunnen er drie ballonnen geplaatst worden om gewichtsverlies te bevorderen. 
 

Niet voor iedereen
Maar het is geen vrijkaart om naar binnen te stouwen wat je maar wilt. Het is namelijk de bedoeling dat je na de ingreep gezond(er) gaat eten. Hiermee wordt bedoeld dat je je aan een vloeibaar dieet houdt, gevolgd door zacht voedsel. Tenminste, dat wordt geadviseerd door het programma. De pil is dus niet voor iedereen weggelegd; je moet wel bereid zijn om je eetgewoonten aan te passen. De behandeling is alleen beschikbaar voor mensen met een BMI van 27 of hoger.

Maar wat is een pil zonder bijwerkingen? Na het innemen van de pil kun je voornamelijk rekenen op kramp, buikpijn, misselijkheid en misschien zelfs braken. Bovendien lopen de kosten ook nog eens hoog op: je bent zo’n € 5000 kwijt voor drie balloncapsules.

Spontaan leeglopen

Maar wat gebeurt er dan na 12 weken met die pillen in je lijf? Deze moeten door middel van gastroscopie weer verwijderd worden. Als de ballonverwijdering niet op tijd gebeurt, neemt de kans op spontaan leeglopen en andere bijwerkingen toe. Toch zijn er ook positieve effecten van deze capsule. Volgens cijfers van het bedrijf wegen de voordelen op tegen de nadelen: deelnemers verliezen maar liefst 8% van hun totale lichaamsgewicht en 49% van hun overgewicht.
 
fout in embed: media provider niet ondersteund

Lijkt het je wel wat om op deze manier af te vallen? Goed nieuws: de pil is goedgekeurd door de Europese Unie, dus ook in Nederland kun je voor een behandeling terecht. Bekijk bovenstaand filmpje om te zien hoe de capsule werkt. 

Denk jij dat dit het beste alternatief is om af te vallen? Zou jij deze behandeling willen proberen?

Bron: 1, 2