Drie dingen om te doen als je niet kunt slapen omdat je aan het overdenken bent

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Als je aan het overdenken bent kan het nogal moeilijk zijn om in slaap te komen. Je gedachten houden je wakker en daardoor krijg je alleen maar meer anxiety. Lig jij weleens wakker door overdenken? Doe dan een van deze drie dingen.

Lees ook: 5x soorten rust die iedereen nodig heeft

Schrijf op waar je mee zit

Als je aan het overdenken bent, zit je waarschijnlijk ergens mee. Je kan er op dit moment niks mee doen, het is tenslotte al laat. Dus het enige dat je dan nu kan doen, is het proberen los te laten. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Een goede manier om het voor nu even los te laten, is door het van je af te schrijven. Lees het dan de volgende ochtend terug en ga dan actief aan de slag met een oplossing. Probeer vrede te hebben met het feit dat je er nu niks aan kunt veranderen. Als je morgen uitgerust bent kun je er weer wat mee.

Tel de dingen waar je dankbaar voor bent, in plaats van schaapjes

Een goede manier om jezelf af te leiden van je overdenken, is door je 'blessings' te tellen. Som eens voor jezelf op waar je allemaal dankbaar voor bent in het leven. Dit kan van alles zijn. Denk aan je vrienden, familie, partner, huisdier, opleiding, carrière, het dak boven je hoofd en ga zo nog maar even door. Je kunt het ook lekker niche maken. Denk aan dat je dankbaar bent voor het bestaan van je favoriete liedje of je favoriete smaak ijs. Op deze manier val je ongetwijfeld binnen no-time in slaap. Je komt even tot rust en gaat met een positief gevoel slapen.

Probeer 'cognitief shuffelen' als een mindfulness oefening

Een andere manier om je hersenen af te leiden is door je brein te laten werken. Ga bijvoorbeeld van 100 naar nul terugtellen. Je kunt ook een body scan doen. Dit betekent dat je ieder lichaamsdeel afgaat en je per lichaamsdeel focust op hoe het voelt. Voel je op je been bijvoorbeeld de stof van je beddengoed tegen je aan, of je pyjamabroek. Een cognitieve shuffle is ook een nuttige methode. Dit houdt in dat je aan willekeurige woorden gaat denken die totaal niet met elkaar te maken hebben. Voetbal, jurk, pizza, en ga zo nog maar even door. Door je brein aan het werk te zetten, leidt je jezelf af en wordt je vanzelf moe. Jij bent op deze manier binnen no time in dromenland en laat je het overdenken achter je.

Lees ook: Puppy yoga: wat is het en hoe diervriendelijk is het?