5x soorten rust die iedereen nodig heeft

Psyche & spiritualiteit door Anjali

Rust nemen is niet alleen slapen of een dag vrij nemen. Er zijn verschillende manieren waarop je tot rust komt, wij hebben ze op een rijtje gezet.

5 soorten rust

Het zal je misschien verbazen, maar slaap en rust zijn zeker niet hetzelfde. Je komt tot rust wanneer je tot jezelf komt, je hoofd leeg kunt maken en je lichaam even kunt opladen. Slapen of bankhangen werkt vandaag de dag niet voldoende om dit te kunnen doen. En ben je na een lange nacht nog steeds niet bijgekomen? Dan heb je misschien een andere vorm van rust nodig.

1. Mentaal

Ons brein staat constant aan: vanuit alle hoeken worden prikkels doorgegeven en we nemen niet veel tijd om deze allemaal te kunnen verwerken, als dat al kan. Een moment van pauze werkt daarom wonderen, het liefst zonder telefoon. Ook het opschrijven van je gedachtes helpen je met het loslaten van deze bevindingen.

2. Emotioneel

Sociale rust is essentieel als je mentaal niet lekker in je vel zit. Neem daarom eens in de zoveel tijd de ruimte om te voelen wat er in je omgaat. Let ook op waar je behoefte aan hebt, en uit deze gevoelens wanneer nodig. Mindfulness kan je hierbij helpen: het helpt je vanuit je authentieke zelf te handelen.

3. Sociaal

Je kent jezelf hier misschien wel in: je raakt erg vermoeid wanneer je omringd bent met relaties die je meer energie kosten dan ze je opleveren. Neem daarom een stapje terug, en ga goed na wie van de mensen met wie jij omgaat energie van je zuigen, en focus vervolgens op de mensen die je meer positiviteit brengen.

4. Zintuigen

Je zintuigen hebben het over de hele dag niet erg makkelijk: je ziet, hoort, ruikt en  voelt van alles. Het kan dan ook zo zijn dat je in een bepaalde setting of situatie overprikkeld raakt, omdat er gewoon zo veel om je heen gebeurt. Trek je even terug: zoek een rustige ruimte op en en sluit je ogen eventjes, net zo lang tot je er weer tegenaan kan.

5. Creatief

Als je van nature erg creatief bent en daar ook naar handelt, is het belangrijk om creatieve rust tot je te nemen. Loop een rondje, en laat jezelf verwonderen door alle mooie dingen die je tegenkomt. Dit kan bijvoorbeeld op het strand, een bos, het park of een museum zijn, maar ook thuis, op je werk of in de supermarkt. Vergeet ook niet een plek te maken die je inspireert: of dat nu thuis is, een kantoor of een andere kamer. Versier dit met foto's, kunst, bloemen, posters of andere herinneringen die je graag herleeft.