‘Forest bathing’ is goed voor je mentale gezondheid: dit moet je erover weten

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Even goed ontspannen is erg goed voor je mentale gezondheid. Je kan dit op veel verschillende manieren doen. 'Forest bathing' is bijvoorbeeld een nieuwe en hippe manier om tot rust te komen. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Wij leggen het uit.

Lees ook: Puppy yoga: wat is het en hoe diervriendelijk is het?

Wat is forest bathing?

Forest bathing klinkt nogal gek als je het letterlijk vertaalt. Maar we gaan je natuurlijk niet vertellen dat je letterlijk moet gaan badderen in het bos. Forest bathing is een manier om te ontspannen en een vorm van natuur therapie. Zie het als een zintuigelijke ervaring in de natuur. Je gebruikt alle, of zo veel mogelijk van je zintuigen. Denk bijvoorbeeld aan het luisteren naar de geluiden in het bos, het zien van alle mooie planten en het voelen van de texturen. Bij forest bathing zijn er drie belangrijke principes. Het eerste principe is dat het allemaal draait om mindfulness. Je focust je volledig op het hier en nu en je omgeving. Verder doe je niet aan forest bathing om een bepaald doel na te jagen. Je gaat er juist heen zonder doel. Tot slot draait forest bathing om het maken van een connectie met de natuur.

Dit zijn de voordelen

Forest bathing is heel fijn voor je mentale gezondheid, zeker als je last hebt van stress. Je kunt even lekker ontspannen in de natuur. Het is een goede manier om meer waardering voor het leven te ontwikkelen. Je wordt je bewust van alle kleine en mooie dingetjes in de natuur die je anders niet op zouden vallen. Verder is het ook een manier om je hersenen even een pauze te geven. Je verwijdert jezelf volledig uit het dagelijks leven, ook al duurt het maar even. Ook voor mensen die hoogsensitief zijn, is forest bathing heel fijn. Je kunt de schoonheid van de natuur echt even goed in je opnemen.

Zo doe je het

Als je aan forest bathing wil doen is het eerst van belang dat je de juiste locatie opzoekt. Een bos is hier natuurlijk de meest logische optie. Maar ene ander natuurgebied zoals de duinen is ook zeer toepasselijk. Trek vervolgens comfortabele kleren aan waar je lekker in kunt wandelen. Zet je telefoon op stil en focus je bij aankomst op het aanwezig zijn in het moment. Laat alle stress van het dagelijks leven even achter je. Neem je omgeving goed in je op. Focus je op wat je ziet, hoort en ruikt. Ga vervolgens de natuur in en maak van deze wandeling een zintuigelijke ervaring. Dit betekent dat je misschien een beetje vies wordt. Je zou zelfs je schoenen uit kunnen doen om de grond echt onder je voeten te voelen.

Wanneer je de natuur in gaat zijn er natuurlijk wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Houd bijvoorbeeld rekening met eventuele beestjes. Check jezelf voor teken als je thuiskomt. Raak ook niet verdwaald. Blijf op het pad of in ieder geval direct naast het pad. Luister ook tot slot naar de weersvoorspellingen. Blijf thuis als er slecht weer wordt voorspeld.

Lees ook: Is je sociale batterij op? Zo laad je op