Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

9 manieren om relaxter te worden

Piep. Bliep. Ping. Dingdong. Waar je ook gaat, er is altijd iets dat aandacht vraagt. Een mailtje hier, een belletje daar, een app’je zus, een vriendin zo... Hoe houd je nu het hoofd wat koeler? De volgende tips helpen je op weg!

Dat iedereen tegenwoordig druk en dus weleens (nogal heel erg) gestrest is, is geen nieuws meer. Dat je er ook voor kunt kiezen de drukte soms te laten voor wat-ie is, of er wat relaxter mee om te gaan, misschien wel. Hoe je dat doet? Wij zetten negen manieren voor je op een rij!


Nighty night
News flash! Een goede nachtrust is voor iedereen essentieel. Het aantal uur dat je per nacht moet slapen om goed te functioneren, verschilt per persoon, maar zorg ervoor dat je de slaap krijgt die je nodig hebt. Wie namelijk voldoende slaapt, heeft meer energie en wordt daardoor ook minder snel uit zijn evenwicht gebracht.

Trek een kwartiertje extra uit
Altijd maar aan het stressen omdat je eigenlijk tijd tekort lijkt te hebben? Plan je bezigheden dan wat ruimer in. Trek bijvoorbeeld voor iedere activiteit een kwartiertje extra uit. Op die manier hoef je, simpelweg, minder te haasten. Blijk je na een activiteit tijd over te houden? Die hoef je natuurlijk niet meteen te gebruiken voor de volgende klus. Je kunt ook even een frisse neus halen of je benen strekken.

Extra ontspannende activiteiten
Ontspanningsoefeningen. Yoga. Mediteren. Mindfulness. Al deze activiteiten zorgen ervoor dat je zowel op de korte als lange termijn relaxter wordt. Ze hebben gemeen dat je je bewuster van jezelf en je lichaam wordt, wat zal leiden tot meer alertheid, focus en innerlijke kalmte. Hierdoor zul je rustiger worden, maar ook lastige situaties beter kunnen oplossen. Interesse gewekt? Waag er eens een Google-zoektocht aan. Je zult geheid op handige en leuke oefeningen stuiten.


Telefoon uit
Even geen zin in WhatsApp of het zoveelste Twitter-pushbericht? Gek van al die bliepjes en piepjes? Logisch, want, hoe leuk sommige berichten ook zijn, ze storen je vaak wel in je bezigheid, ook al zit je alleen maar een beetje voor je uit te staren. Zet daarom, voor ultieme rust, je telefoon een paar uur of een dagje uit. Je zult zien hoeveel je kunt doen zonder continu ‘geroepen’ te worden.

Dikke pil
Jezelf even onttrekken aan de dagelijkse drukte kun je niet beter doen dan door een lekker dik boek te lezen. Niet alleen kan lezen heel ontspannend werken (veel mensen doen het dan ook om lekker in slaap te komen), ook kun je jezelf even helemaal laten meeslepen en de dagelijkse chaos daardoor voor een (paar) uur laten voor wat-ie is.

Lekker bewegen
Wat een dokter vaak adviseert tegen stress? Bewegen. Door bijvoorbeeld even lekker in de buitenlucht hard te rennen met je verstand op nul, kun je heel goed je hoofd leegmaken. Daarnaast maak je door flink te bewegen ook nog het stofje endorfine aan, een natuurlijke blijmaker. En het is uiteraard ook goed voor je conditie en een mooi lijf. Dikke tien voor een sprintje, dus! Niet zo van het hardlopen? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op de woensdagavond achter een volleybalnet te gaan staan. Bijvoorbeeld. Door het wedstrijdelement dat teamsporten hebben, is sporten met anderen ideaal om even nergens anders mee bezig te zijn dan samenwerken en scoren.


Adem in, adem uit
Een simpele, maar heel effectieve truc om op korte termijn rustiger te worden: even goed diep in- en uitademen. Dit zal allereerst spanning laten ontsnappen. Doordat je daarnaast echt even stilstaat bij dat je in- en uitademt, word je je ook bewuster van wat je aan het doen bent. Op die manier kun je er ook voor kiezen om dat wat je stress oplevert, even te laten zitten of anders aan te pakken.

Eén ding tegelijk
Je kent het wel. Sta je net te koken, hoor je dat de wasmachine klaar is. Ben je in gesprek met die vriendin, hoor je Outlook weer krijsen. Het is heel verleidelijk om naast die ene activiteit, snel even die andere te doen, maar: waarom eigenlijk? Is het niet veel lekkerder het ene af te maken, voor je aan het andere begint? Zo kun je tenminste wel iets in alle rust goed afronden, in plaats van jezelf bijna in tweeën te moeten delen. Daarnaast maak je dingen veel meer mee als je er echt je volle aandacht aan geeft. Dus: relax, eet die boterham lekker op. De afwas komt straks wel!

Relativeren
Ja, het kan vervelend zijn, een kat die in je gordijnen hangt terwijl je een deadline moet halen, je moeder net aanbelt en je baas mailt of je morgen wat eerder kan beginnen. Adem in, adem uit. Je mag het ook best even irritant vinden. Maar mocht je er even geen trek in hebben om in een negatieve sfeer te blijven hangen, dan kun je jezelf het volgende afvragen: maakt dit alles over een jaar nog steeds uit (en moet ik me er dus écht heel druk om gaan maken)? Meestal niet!

Wat doe jij om relaxter te worden?