Is je sociale batterij op? Zo laad je op

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Een lege sociale batterij, we herkennen het gevoel allemaal wel. Je hebt een lange avond met vrienden gehad bijvoorbeeld. En het was erg leuk, maar je sociale batterij is nu nogal leeg. Dit is hoe je kunt opladen.

Lees ook: Hangxiety: wat is het en hoe verhelp je het?

Wees lief voor jezelf

De eerste stap in het opladen van je sociale batterij is erkennen dat deze leeg is. Gun jezelf een momentje om je te realiseren dat er iets aan de hand is waar je aandacht aan moet besteden. Gewoon doorgaan met het leven alsof er niks speelt, werkt meestal averechts. Sta dus even stil bij hoe je je voelt en wat je nodig hebt om je beter te voelen. Alleen jij weet wat voor jou het beste is. Wees dus lief voor jezelf en luister naar je onderbuikgevoel.

Uit je creativiteit

Een goede manier om je sociale batterij weer op te laden, is door je even te storten op een creatief project. Sluit je even af van je medemens en vul je vrije tijd met een activiteit waar jij blij van wordt. Denk aan schrijven, schilderen, breien, alles kan. Zolang jij er creatieve voldoening uithaalt, is het een effectieve manier om je sociale batterij op te laden. Ga voor een activiteit die je rust in je hoofd geeft.

Stel grenzen op met anderen

Als je sociale batterij leeg raakt, is het niet erg bevorderlijk om mensen om je heen te hebben die hem nog meer leegtrekken. Laat de mensen in je omgeving dus even weten dat je aan het opladen bent zodat ze weten hoe ze met je om moeten gaan. Je hoeft echt niet te veranderen in een kluizenaar. Maar als je aan het opladen bent is het bijvoorbeeld goed om af en toe even je telefoon weg te leggen, of om wat minder sociale activiteiten te doen. Dit is niks persoonlijks naar je vrienden. Zorg ervoor dat ze dit weten!

Ga bewegen

Even bewegen is een fijne manier om je hoofd leeg te maken. Ga even wandelen in een rustige omgeving. Of ga juist een sport beoefenen waar je jezelf helemaal in kunt storten. Een goede manier om je sociale batterij op te laden is door jezelf ergens mee te vermaken dat geen extra sociale energie kost. Een rustige wandeling of juist een intensieve run kunnen hier erg behulpzaam bij zijn.

Gun jezelf rust

Soms is de beste manier om je sociale batterij op te laden, gewoon even uitrusten. Ga een dagje niks doen, dat is helemaal oké. Soms is dit precies wat je nodig hebt. Ga lekker lezen of een serie bingen en sluit je even af. Je komt wel weer tevoorschijn als je bent opgeladen.

Lees ook: Dingen die je kunt doen voor iemand die depressief is