Mediteren kan je leren

Ontspanning door Naline
Een drukke baan, een gezin en een gezellige vriendengroep: in alle hectiek van het dagelijkse leven is een beetje rust vaak heel welkom. Meditatie kan een uitkomst bieden, maar hoe werkt dat nou precies? Ze.nl geeft tips.
 
Creëer een ontspannen omgeving 
De omgeving vormt een belangrijke factor om jezelf tot rust te laten komen. De juiste setting zorgt er namelijk voor dat je je even helemaal op jezelf kan concentreren. Zet je telefoon uit en zorg dat de ruimte een aangename temperatuur heeft. Verder is het belangrijk dat je je comfortabel voelt. Als je het fijn vindt kan je in lotushouding gaan zitten, maar een makkelijke stoel of languit op de bank is ook prima. Ook wierook of kaarsjes aansteken kan bijdragen aan een ontspannen sfeer.  


 
Kies de juiste muziek 
Sommige mensen vinden het prettiger als het helemaal stil is, maar de juiste muziek kan ook veel bijdragen aan de meditatie. Er zijn vele meditatie cd?s op de markt met ontspannende muziek die kunnen helpen om het mediteren eenvoudiger te maken.
 
Werk aan de techniek  
Als alle externe factoren kloppen begint het lastigste gedeelte, namelijk de meditatie zelf. Het belangrijkste hiervan is de ademhaling en de focus van de gedachten. Probeer vanuit je buik te ademen. Als je hier moeite mee hebt, leg dan je hand op je buik en volg de beweging van je ademhaling. Ga in gedachten een voor een je lichaamsdelen af totdat je je volledig ontspannen voelt. 


 
Stel een doel
Vooral als mediteren nog nieuw voor je is, kan het handig zijn om een doel te hebben. Bedenk wat je voornaamste reden is om te mediteren en wat je ermee wilt bereiken. Dit kan uitsluitend voor ontspanning zijn, maar ook bijvoorbeeld om je eigen gedachten beter te begrijpen. Lijkt de tijd voorbij te kruipen als je aan het mediteren bent? Soms helpt het om een tijdsdoel te stellen. Zet bijvoorbeeld een rustige wekker of luister naar muziek met een bepaalde tijdsduur. Het zal je vanzelf makkelijker afgaan, waardoor je je meer kunt concentreren op de meditatie zelf in plaats van de duur ervan. Sommige mensen vinden het fijn om een lange meditatie te doen, terwijl anderen juist weer veel baat hebben bij iedere dag een kwartiertje. 
 
Heb geduld
Springen je gedachten van de hak op de tak of kan je je maar niet afsluiten van je omgeving? Wees gerust, want oefening baart kunst. Ga het in ieder geval niet forceren want daarmee bereik je juist het tegenovergestelde. Probeer erachter te komen wat voor jou het beste werkt en dan zal je zien dat het steeds eenvoudiger wordt om die rust te vinden!
 
Heb jij ervaring met meditatie?