Gestresst? Ontspannen maar!

Ontspanning door Susanne
Het leven brengt geregeld stress met zich mee. We maken ons overal druk om en ons hoofd loopt over met alle dingen die we nog moeten doen. Je lichaam protesteert en er is nog maar een ding wat je ècht moet: ontspannen!

Natuurlijk kun je naar een kuuroord of sauna gaan om uitgebreid te relaxen en te genieten van massages, maar het wordt een duur grapje wanneer je dat regelmatig doet. Ze.nl geeft je tips om lekker thuis niets te doen en je lichaam weer op te laden.

Lange douche of bad
Neem allereerst een half uurtje voor jezelf. Stap onder de warme douche of laat het bad vollopen met jouw favoriete badschuim. Geniet van de warmte en probeer aan niets te denken. Voel hoe het water je lichaam aanraakt en ontspan al je spieren. Zeep je eens lekker in met douchegel en geef je haren een gezond haarmaskertje. Wedden dat jij je na dit verwenmoment weer rustig voelt?


Ademhalingsoefeningen

Om te ontspannen is een goede ademhaling noodzakelijk. Let eens op je ademhaling wanneer je gestresst bent. Voel je dat je vooral hoog in je borst snel en gehaast naar lucht hapt? Hierdoor krijg je te veel of juist te weinig zuurstof binnen en ontstaan er lichamelijke klachten als benauwdheid, duizeligheid of zelfs hyperventilatie.

Stop daarmee! Haal adem vanuit je buik. Ga lekker op bed liggen, sluit je ogen en leg je handen op je buik. Zo voel je goed waar de ademhaling moet komen te zitten. Adem in en uit. Als je dit een paar keer hebt gedaan voel je waarschijnlijk al verandering. Neem vervolgens drie tellen (eenentwintig, tweeëntwintig, drieëntwintig) om in te ademen, houd je adem vast en adem ook weer uit in drie tellen. Herhaal dit en je merkt snel dat je heerlijk ontspannen bent.

Bodyscan
Voor sommige Ze?s zal deze oefening misschien iets te zweverig zijn, maar het helpt echt! Een bodyscan zorgt ervoor dat je bewust wordt van elk deel van je lichaam, elke spier. Wordt je bewust van je lichaam: wat voel je? Span en ontspan. De bodyscan is een bekende oefening bij mindfulness: een vorm van meditatie. Je gaat op bed liggen en begint bij je tenen. Voel hoe ze zich bewegen en hoe ze aanvoelen. Van daaruit ga je steeds een stapje hoger tot je uiteindelijk bij je kruin bent. Op internet zijn veel mp3-bestanden te downloaden voor bodyscans. Je hebt de keuze uit mannen- en vrouwenstemmen en je kunt oefeningen op duur selecteren. Een stem vertelt je wat je moet doen en je laat je helemaal overgeven aan de rust. Belangrijk is dat je gewoon door moet gaan en niet stopt.

Dwalen je gedachten af? Accepteer dat en ga weer terug naar de oefening. Een bodyscan hoef je natuurlijk niet per se te doen aan de hand van een cd?tje. Met een muziekje op of helemaal in stilte werkt het ook. Doe je het ?s avonds vlak voordat je gaat slapen, dan is een goede nachtrust gegarandeerd!


Wat je niet moet doen

Ontspannen kan natuurlijk op veel meer manieren dan de drie bovenstaande, maar er zijn ook een paar dingen die je beter niet kan doen. Lezen bijvoorbeeld. Hoe fijn dat ook is, heb je weleens op je houding gelet? Mensen liggen in de vreemdste hoeken tijdens het lezen en spannen daardoor allerlei spieren aan. Dat is natuurlijk het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken! Voor films kijken geldt hetzelfde, dus probeer iets te bedenken waarbij je je lichaam niet aanspant want dat is het belangrijkste.

Hoe ontspan jij?