Dingen die je kunt doen voor iemand die depressief is

Psyche & spiritualiteit door Sabine

Je vindt het ongelooflijk rot voor iemand dat hij of zij depressief is. Je wilt graag iets doen, maar wanneer je aan diegene vraagt wat je kunt doen, weet hij of zij het ook niet. Er moet toch iets zijn dat je kunt doen? 

Steeds vaker hoor je dat iemand depressief is of een burn-out heeft. Zo gek is dat helemaal niet met de druk die tegenwoordig op iedereen staat. Wanneer iemand neerslachtig is, is het best lastig om diegene op te beuren. Toch is er een aantal dingen die je kunt doen voor iemand die depressief is.

Verdiep je in depressies


Als je er zoveel mogelijk van weet, kun je je veel beter verplaatsen in hoe iemand zich voelt. Je leest bijvoorbeeld dat een depressie niet zomaar aanstellerij is en dat het niet allemaal ‘wel meevalt’.


Geef GEEN advies


Waarschijnlijk wil je zo graag iemand bovenop de depressie helpen dat je probeert advies te geven. Wanneer iemand het moeilijk heeft, willen we diegene graag helpen. Ook is het zo dat depressieve mensen begeleiding nodig kunnen hebben, maar zeg niet zomaar wat iemand wel of niet moet doen zodat hij of zij zich beter voelt. Maar wanneer je met allemaal advies op de proppen komt, kan het juist dat iemand nog meer het idee krijgt dat hij of zij een mislukkeling zijn.


Stel voor om een wandelingetje te maken


Depressieve mensen vinden het vaak moeilijk om zichzelf ergens toe te zetten. Van sporten maak je natuurlijk endorfine aan, maar het is zo’n opgave om naar de sportschool te gaan, laat staan om te sporten. Toch is het goed voor iemand om even van omgeving te wisselen. Stel daarom voor om een wandelingetje te maken. Je kunt zo ver van huis lopen als iemand wil. Zorg wel dat je het formuleert als een openvraag zodat hij of zij ook nee kan zeggen.

 

Wees er gewoon


Je kunt alle hulp van de wereld inschakelen voor de persoon om wie je geeft, alle adviezen uit zelfhulpboeken opdreunen en allerlei presentjes kopen in de hoop dat iemand zich beter voelt, maar uiteindelijk gaat het erom dat je er bent. Soms heeft iemand niet eens de behoefte om te praten of om iets te doen, maar helpt alleen al je aanwezigheid.

Bekritiseer iemand niet

Hoe moedeloos je er misschien van kunt worden dat iemand vaak neerslachtig is, bekritiseer diegene niet. Word niet boos wanneer iemand voor de zoveelste keer geen zin heeft om iets te doen. Het helpt de situatie niet. Het zou alleen maar kunnen dat degene die depressief is zich slechter zal voelen.

Maak het niet kleiner dan het is

Wuif iemands gevoelens niet weg alsof het niets is en laat zeker de woorden ‘het valt toch allemaal wel mee’, niet uit je mond glippen. Dan voelt iemand zich helemaal onbegrepen en misschien zelfs nog beroerder omdat niemand het lijkt te begrijpen.

Vergelijk iemands situatie niet met een ander

Behalve als je zelf ook in een depressie hebt gezeten, kun je diegene vertellen hoe het voor jou was. Maar begin niet over de vriendin van de broer van jouw vriend. Het staat zo ver van jouw vandaan en nog verder van de persoon met wie je praat. Bovendien verandert het niets aan zijn of haar eigen situatie.

Trek hun medicijngebruik niet in twijfel

De een kiest ervoor om medicijnen te slikken en de ander wil er niets van weten. Wat iemands beslissing ook is, trek het niet in twijfel. Begin niet over medicijnen als iemand die niet wil gebruiken en vertel iemand niet dat hij misschien wat kan afbouwen met de pillen.

Geef een knuffel

Als je niet weet wat je kun zeggen, is dat ook niet erg. Geef iemand eens een knuffel. Zo krijgt diegene ook echt het gevoel dat jij er voor hem of haar wilt zijn. Zelfs wanneer iemand niet enthousiast terug knuffelt, kan het iemand goed doen.

Ken jij iemand uit je directe omgeving die depressief is? Hoe ga jij daarmee om?