Hangxiety: wat is het en hoe verhelp je het?

Psyche & spiritualiteit door Anne-Fleur

Iedereen die alcohol drinkt heeft vast weleens iets te diep in het glaasje gekeken. De kater waarvan je de dag erna mag genieten herken je dan vast ook wel. Een hangover hebben is al vervelend, maar dit gepaard met anxiety (hangxiety) is nog wel een stukje heftiger. Maar wat is hangxiety precies? En wat kun je ertegen doen?

Wat is hangxiety?

Hangxiety is de combinatie van de woorden hangover (kater) en anxiety. Dit kan ontstaan op de dag dat je normaal alleen een kater zou hebben. Met hangxiety heb je eigenlijk veel stress, angst en paniek om het feit dat je een kater hebt en om wat je die avond ervoor allemaal wel niet hebt gedaan. Dronken appjes teruglezen, vriendinnen angstig vragen of je iets geks hebt gedaan. Jouw brein schakelen naar overthinking mode. Hangxiety is (net als een gewone kater) gelukkig maar kort van duur.

Waarom ontstaat kater angst?

Je weet nu wat het precies is, maar waarom ontstaat dit fenomeen eigenlijk? Wat gebeurt er in onze hersenen dat zoiets kan voorkomen? Het heeft er eigenlijk mee te maken dat je tijdens een avondje alcohol drinken, je een dopamine-rush krijgt. Hoe meer je drinkt, hoe langer je deze rush zal voelen. De dopamine laat je heel vrij, ontspannen en gelukkig voelen, maar zodra dit afneemt (wanneer je dus gaat slapen en de volgende dag wakker wordt) kun je je juist het tegenovergestelde van vrij, ontspannen en gelukkig voelen. Bij sommige mensen resulteert dit zich in het hebben van angstige en paniekerige gevoelens.

Wat kun je tegen hangxiety doen?

De simpele oplossing om geen kater angst meer te hebben, is om gewoonweg minder alcohol te drinken. Je zult dan namelijk een minder heftige dopamine-rush voelen, waardoor de aftermath hiervan ook minder overweldigend zal zijn. Ook is het belangrijk om al in een goede en positieve mindset te zijn voordat je alcohol gaat nuttigen. Sommige mensen drinken namelijk graag hun problemen weg, maar dan komt dat de volgende dag tien keer zo hard aan. Drink je om de juiste redenen (gewoon een leuk feestje hebben), dan zal je je waarschijnlijk ook minder angstig voelen de volgende dag.

Heb je toch hangxiety gekregen na je fuifavond? Zorg er dan in ieder geval voor dat je goed eet en drinkt. Neem vooral ook je rust en probeer niet aan je paniek toe te geven.