Nieuw in de sportschool? Maak deze fouten dan niet

Sport & gezondheid door Maya Luz

Wil je beginnen met sporten? Dat is super! Nieuw zijn in de sportschool kan spannend zijn. Je komt in aanraking met allemaal nieuwe dingen en dat is nogal wat. Wij zijn er om te helpen. Dit zijn de fouten die je niet moet maken als je nieuw bent in de sportschool.

Lees ook: Wil jij in de ochtend leren sporten? Zo doe je dat

Je warming up overslaan

Een warming up doen is heel belangrijk voordat je gaat sporten. Hiermee maak je je spieren los en warm je ze op. Het goed losmaken en opwarmen van je spieren is belangrijk omdat je hiermee blessures kunt voorkomen. Door op te warmen voorkom je ook dat je snel uitgeput raakt. Je moet je lichaam even voorbereiden op je work-out. Doe dit dus vooral, het is echt je tijd waard.

Altijd dezelfde hoeveelheid reps en sets doen

Als je progressie wil zien, moet je je spieren uitdagen. Wanneer je constant dezelfde hoeveelheid setjes en herhalingen doet, raken je spieren gewend aan de training en zul je dus na een tijdje geen progessie meer ervaren. Om je spieren echt uit te dagen moet je een gewicht vinden waarbij de laatste twee herhalingen echt heel zwaar zijn. Bij sommige oefeningen kun je bijvoorbeeld twaalf herhalingen doen, bij andere juist een stuk minder. Ga eens experimenteren en zoek uit welke hoeveelheden voor jou werken.

Oefeningen gelijk met vol gewicht uitproberen

Blessures oplopen kan nou eenmaal gebeuren in de gym, maar dit willen we natuurlijk voorkomen. Een moment waarop je makkelijk een blessure op kunt lopen is wanneer je een nieuwe oefening uitprobeert. Zeker als je al gelijk veel gewicht gebruikt, kan het snel misgaan. Probeer nieuwe oefeningen daarom altijd eerst uit met laag of zelfs geen gewicht. Zodra je comfortabel bent met de beweging, kun je echt gewicht gaan gebruiken. Het voelt misschien onwennig, maar het is voor je eigen veiligheid.

Niet op je houding letten

Nog een manier waarop je snel een blessure op kunt lopen, is door niet op je houding te letten. Sommige oefeningen zoals squats en deadlifts vereisen een specifieke houding. Deze houding moet je echt goed onder de knie hebben voordat je zware gewichten gaan gebruiken. Maak gebruik van de spiegels in de sportschool om je houding in de gaten te houden. Een vriend hebben in de sportschool is hiervoor ook heel handig.

Niet om hulp vragen

Zeker als je nieuw bent in de sportschool is andere mensen aanspreken intimiderend. Sommige mensen sporten al jaren en hebben veel ervaring. Dat klinkt eng, maar is juist heel handig voor jou. Weet je bijvoorbeeld even niet hoe een oefening moet, vraag het aan iemand. Veel sporters zijn ontzettend behulpzaam en enthousiast over de gym. Wees ook niet bang om aan iemand te vragen om je te spotten. Voor je eigen veiligheid is dit veel beter, en misschien hou je er wel nieuwe vrienden aan over.

Geen rustdagen nemen

Rustdagen zijn net zo belangrijk als je trainingdagen. Op deze dagen moeten je spieren herstellen. Wees geen overachiever en neem je rustdagen consistent. Alleen dan zul je progressie zien. Jezelf overtrainen kan ook weer zorgen voor blessures.

Lees ook: Mensen op TikTok lopen achterstevoren? Dit is waarom