Wil jij in de ochtend leren sporten? Zo doe je dat

Sport & gezondheid door Maya Luz

In de ochtend sporten heeft veel voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer de deur uit na een lange dag. Maar jezelf er ook echt toe zetten? Dat is nog best lastig. Dit is hoe je een ochtendsporter kunt worden.

Lees ook: Zo maak je (vroeg) opstaan tijdens donkere ochtenden makkelijker

Hou je aan een vaste tijd om op te staan

Consistentie is de beste manier om een nieuwe gewoonte op te bouwen. Begin daarom door een vaste tijd uit te kiezen waarop je iedere dag op wil staan. Kies een realistische tijd uit die aansluit op jouw leven. Als je bijvoorbeeld tot laat werkt, is het niet verstandig om jezelf om vijf uur 's ochtends je bed uit te slepen. Dit wordt naarmate je het vaker doet alleen maar slecht voor je. Zes of zeven uur is voor de meeste mensen bijvoorbeeld wel haalbaar. Zet een wekker en probeer om niet te snoozen! Na een tijdje raakt je lichaam gewend aan je nieuwe ochtendritme en wordt het steeds makkelijker.

Bereid de avond van tevoren een beloning voor jezelf voor

Een andere manier om een nieuwe gewoonte aan te leren is door jezelf achteraf te belonen. Zorg ervoor dat je iets klaar hebt staan om jezelf mee te belonen zodra je jezelf uit bed hebt gekregen of terugkomt van de sportschool. Denk aan verse koffie of een lekkere smoothie. Hierdoor heb je echt iets om naartoe te werken en naar uit te kijken in de ochtend.

Zet gelijk als je wakker wordt een aantal lichten aan

Weet je nog wanneer je moeder je vroeger wakker maakte door je lamp aan te zetten? Het was niet leuk maar je was wel gelijk wakker. Dit principe kun je nu ook toepassen, alleen moet je het wel zelf doen. Zet zodra je wakker bent gelijk een licht aan zodat je niet meer in slaap kunt sukkelen.

Ga samen met een vriend(in) sporten

Een sportbuddy hebben kan een hele goede stok achter de deur zijn. Dit zorgt er niet alleen voor dat je ook echt gaat, maar het maakt sporten ook een stuk leuker. Hierdoor ga je misschien meer genieten van je work-outs en wordt je nieuwe gewoonte je favoriete gedeelte van je ochtend.

Boek een groepsles die je niet meer af kunt zeggen

Als je geen sportbuddy hebt maar wel een goede stok achter de deur nodig hebt, is een groepsles ideaal. Boek er eentje waar je van tevoren voor moet betalen en waarbij ze geen geld teruggeven als je afzegt. Soms moet je jezelf op de harde manier een nieuwe gewoonte aanleren.

Lees ook: Werkt elke dag hot lemon water drinken echt?