Zo maak je (vroeg) opstaan tijdens donkere ochtenden makkelijker

Lifestyle door Anne-Fleur

Een van de moeilijkste dingen aan de winter is vroeg op moeten staan. En dat terwijl het buiten je dekens heel koud én heel donker is. Nu worden de dagen gelukkig alweer wat langer, maar vroeg uit de veren gaan in deze omstandigheden is nog steeds geen pretje. Leuker kunnen we het helaas niet maken, maar wel makkelijker!

Lees ook: Om deze redenen wil jij een zoutlamp op je kamer

Tips voor vroeg opstaan in de winter

Ochtendmens of niet, überhaupt je bed uitkomen terwijl het buiten -10 graden is, doet niemand graag. Voor zowel ochtendmensen als avondmensen wordt uit bed komen erg lastig in de winter. Gelukkig staan wij paraat met een aantal tips die deze koude en donkere ochtenden wat makkelijker gaan maken.

1. Let there be light

Eén van de grootste dingen die men mist wanneer het winter is, is natuurlijk licht! Wanneer je in het donker weggaat van huis en ook in het donker weer terugkomt, dan lijkt je lichaam in een heuse depressie te komen. We hebben nu eenmaal licht nodig in ons leven, dus het is ook van groot belang om zoveel mogelijk natuurlijk licht toe te laten op je lichaam. Nu is het om 6 of 7 uur 's ochtends nog donker, dus dat gaat 'm niet worden. Investeer daarom in een zogeheten wake up light. Deze lamp bootst de zonsopgang na en gaat al aan wanneer je nog aan het slapen bent (dus voor je wekker afgaat). Hierdoor wordt je op een 'natuurlijke' manier wakker. Hoe slim?

2. Niet snoozen

Het is misschien niet je meest ideale tip, maar het werkt wel. Niet snoozen is cruciaal voor het begin van een goede ochtend. En je weet: een goed begin is het halve werk. Je lichaam belandt na een klik op de snooze-knop weer in een nieuwe slaapcyclus en het kost erg veel moeite en energie om daar weer uit te komen. Daarbij is het ook nog eens donker en koud... Alles bij elkaar is het niet erg bevorderlijk voor een fitte jij, toch?

3. Warm water drinken

Grote kans dat je nog steeds mega moe bent na het opstaan, dus óók een grote kans dat je naar die twee bakken koffie met extra cafeïne grijpt. Op korte termijn zal het werken, maar erg blij wordt je lichaam er niet van. Onze tip is dan ook om 's ochtends één of twee glazen warm water te drinken (hoeft niet gekookt te zijn, mag wel). Hiermee start je je lichaam op een gezonde manier op en je wordt er ook nog eens warm van. Win-win!

4. Ochtendroutines

In de zomer heb je misschien wel een heerlijke ochtendroutine waarbij je misschien al wel de helft van je daily goals behaalt. In de winter is de kou en darkness een stuk minder motiverend, maar een routine is nog wel steeds even belangrijk. Sluit daarom een compromis met jezelf. In plaats van dat je tot op het laatste moment in bed blijft liggen slapen, kun je ook lekker warm in bed een boekje lezen of woordpuzzel doen. Hiermee wordt je fijn wakker en is je lichaam je er later op de dag dankbaar voor.