De reden dat je meer trek hebt tijdens je menstruatie

Lifestyle door Anne-Fleur

Us girls kennen het gevoel maar al te goed: een mega trek hebben in lekker (en ongezond) eten, terwijl je ongesteld bent óf ongesteld moet worden. We gebruiken het soms als smoesje om een heerlijke burger te eten in plaats van je standaard 'avg', maar waarom hebben we eigenlijk meer honger tijdens onze maandelijkse period? 

Lees ook: De vijf soorten buikpijn (+ oplossingen!)

Meer trek tijdens je menstruatie

Vrouwen die meer hongergevoelens ervaren tijdens hun menstruatie weten dat het nu eenmaal zo is en je kunt er vrij weinig aan veranderen. Maar waarom heb je nu eigenlijk meer trek als je ongesteld (aan het worden) bent? Wij zochten het voor je uit.

Hoe gezond we ook proberen te eten op een dagelijkse basis, wanneer die menstruatie-trek van zich laat horen, lijkt er geen weg meer terug. We kunnen die chocolaatjes of frietjes eten alsof ons leven ervan afhangt. Wanneer je je toegeeft aan je gevoelens voel je achteraf misschien een schuldgevoel, maar dat is helemaal nergens voor nodig! Het is namelijk heel normaal dat je hongerig bent tijdens je menstruatie.

Food, food, food

De reden dat je meer trek hebt in de dagen voor én tijdens je menstruatie is omdat je progesteronhormoon in deze tijd van je cyclus dominanter is, terwijl je oestrogeenspiegels juist afnemen. Deze schommelingen zorgen er vaak ook voor dat je je slaperiger voelt en meer stemmingswisselingen hebt.

Wanneer je lichaam zich voorbereidt op de aankomende menstruatie, bouwt het baarmoederslijmvlies zich op. Dit is dan ook de periode dat je lichaam veel energie verbruikt daarvoor en je dus meer voedsel nodig hebt om op peil te blijven en die baarmoederslijmvlies op te bouwen. Dit resulteert weer in een behoefte aan meer vet en koolhydraten, a.k.a. meer (ongezond) eten.

Gezond eten

Voor en tijdens je menstruatie heb je dus meer trek in vette dingen. Een tripje naar de snackbar kan precies zijn waar je naar verlangt, maar erg gezond is het niet... Zeker niet als deze gevoelens de hele week aanhouden. Je komt dan een beetje in een tweestrijd met jezelf, want aan de ene kant is het beter om gezond te eten, maar aan de andere kant verlang je ook naar iets wat minder gezond is. Het beste wat je voor jezelf kunt doen is om in balans te luisteren naar je lichaam.

Heb je bijvoorbeeld al de hele week trek in McDonald's en wil je écht die Big Mac eten? Spreek dan met jezelf af dat je in ieder geval een gezond ontbijt en lunch eet. Als avondeten eet je dan niet zo gezond, maar je blijft wel in balans. En ook een cheat day een keertje is heus niet erg hoor...