Dit is waarom schrapen van je tong zo belangrijk is

Sport & gezondheid door Anjali

Je tong doet veel voor je: je kunt ermee proeven, zoenen, praten, enzovoort. Des te meer redenen om je tong te poetsen, want alleen zo houd je je mondgezondheid op peil.

Vieze adem

Sta je met iemand te praten, biedt diegene je ineens een pepermuntje aan. Misschien is het gewoon zomaar, maar het kan ook zijn dat de geen frisse adem hebt en dat diegene er last van heeft. We stinken natuurlijk liever niet uit onze mond, en daar speelt de tong een grote rol in. Helemaal achteraan de tong stapelen zich voedselresten, dode cellen en neusslijm op. Hierin zitten eiwitten die worden afgebroken door bacteriën in de mond. Deze bacteriën veroorzaken een nare geur door de productie van zwavelgassen. Niet alleen de bacteriën op de tong, maar ook bacteriën tussen de tanden kunnen deze gassen produceren, waardoor je een onfrisse adem krijgt. Maar het tongbeslag is de voornaamste oorzaak van een slechte adem.

Poetsen

's Ochtends en 's avonds je tanden poetsen blijft belangrijk, dus blijf dat ook vooral doen, het liefste door niet alleen te poetsen, maar ook stoken en flossen. Zo verwijder je de bacteriën tussen de tanden in ieder geval, en kan de adem door dit deel niet gaat stinken. Maar veel mensen vergeten de tong ook te behandelen tijdens een gehaaste poetssessie. Toch zul je dit wél moeten doen, want door de tong te poetsen verwijder je het tongbeslag. Onderzoek toont aan dat de combinatie van tandenpoetsen en tongreinigeing na ongeveer 24 uur een duidelijk effect laat zien op een nare ochtendadem ten opzichte van het alleen tandenpoetsen. Bovendien is niet alleen tandenpoetsen, maar ook het reinigen van je tong goed voor de mondhygiëne, omdat je zowel tand- als tongplaque kunt verwijderen. Je tandarts zal blij met je zijn!

Schrapen

Adviezen vertellen dat je het beste een tongreiniger als een tongschaper kunt gebruiken. Hierbij steek je de tong zo ver mogelijk uit, en plaats je de reiniger om te schrapen op het achterste gedeelte van de tong, ook zo ver mogelijk. Schraap vervolgens langzaam met lichte druk naar boven. Let erop dat je voorzichtig doet: je wil immers geen irritatie door het schrapen of neigingen tot kokhalzen. Herhaal dit proces ongeveer vijf keer en spoel je mond vervolgens een aantal keer met water. Ook kun je een mondspoeling gebruiken, als zul je dit niet te vaak moeten doen om verkleuring van tanden, kiezen en de tong te voorkomen.

Heb je geen tongschraper, en wil je deze ook niet aanschaffen? De tong schrapen met een tandenborstel kan natuurlijk ook. Wel is het minder effectief in het verwijderen van het tongbeslag. Een elektrische tandenborstel werkt nog minder goed, omdat je door het trillen de kokhalsreflext kunt triggeren. Niet aangeraden om je tong met een tandenborstel te schrapen dus!