Waarom zijn plastic flessen ongezond en wat zijn de alternatieven?

Sport & gezondheid door Anjali

De tijd van plastic drinkflesjes is voorbij: ze zijn namelijk mega ongezond én slecht voor het milieu. Maar waarom eigenlijk?

Plastic flessen

Waarschijnlijk weet je inmiddels wel dat plastic flessen gebruiken negatieve gevolgen heeft op je gezondheid en het klimaat, maar tóch blijven ze erg populair. In Nederland worden per jaar ongever één miljard van dit soort flessen met minder dan een liter inhoud verkocht. Volgens de NOS beland maar liefst 58 procent van deze flessen op straat, terwijl er genoeg inzamelpunten zijn om deze in te leveren.

Naast micro- en nanoplastics bevatten de flessen een chemisch middel: BPA. Dit middel zorgt ervoor dat de fles buigzaam wordt. Tegelijkertijd zorgt BPA voor een hormoonverstoring: het gedraagt zich in het lichaam als het natuurlijke hormoon oestrogeen. Wanneer je een teveel aan oestrogeen hebt, kan dit in het ergste geval leiden tot onvruchtbaarheid. Ook kun je alledaagse klachten als een verminderd libido, stemmingswisselingen en gewichtstoename meemaken.

Alternatieven

Je wilt dus zo min mogelijk micro- en nanoplastics en BPA in je lichaam hebben, maar ook vanwege het milieu wil je dit type flessen vermijden. Wat kun je dan wél kiezen? Deze alternatieven kun je overwegen:

1. Kunststof

Er zijn veel duurzame en hervulbare flessen die gemaakt worden van kunststof. Deze zijn vaak geschikt voor de vaatwasser, en worden steeds vaker van gerecyclede materialen gemaakt. Dat deze flessen van plastic gemaakt worden, betekent niet dat deze ook schadelijke stoffen bevat. Je zult even moeten checken per fles, maar de meesten zijn vrij van BPA en andere weekmakers.Hierdoor hebben deze flessen geen effect op je hormonen.

2. Roestvrijstaal

Steeds populairder zijn de RVS-flessen. Het voordeel van deze flessen is dat het water in de fles langer warm of koud kan blijven. Ook is dit de beste optie als je vaak aan het reizen bent, omdat dit materiaal het minst breekbaar is. Je kunt ze in het standaard zilver vinden, maar ze zijn vaak ook met een coating te vinden, waardoor je ze in allerlei kleuren en patronen kunt aanschaffen.

3. Glas

Ze zijn misschien iets breekbaarder dan flessen van andere materialen, maar zijn zeker het meest stijlvol. Sommige varianten worden beschermd door een thermische hoes, waardoor 'ie je drankje warmhoudt én minder snel stuk kan gaan. Ook laat glas geen rare smaken of geuren achter zoals dat bij kunststof of RVS wel gebeurt. Ook flessen van dit materiaal worden steeds vaker geproduceerd, dus kun je ze in alle kleuren van de regenboog vinden, en soms zelfs met een printje!