Moeite met uitslapen terwijl je dit soms wel wil? Met deze tips lukt het je zeker

Sport & gezondheid door Maya Luz

Uitslapen, wat is het toch heerlijk. Maar als je een vast slaapritme hebt, kan het soms lastig zijn om daadwerkelijk die extra paar uurtjes slaap te pakken. Wil jij heel graag uitslapen maar wil het niet lukken? Zo krijg je het toch voor elkaar.

Lees ook: Waarom je ‘meer slapen’ als goede voornemen moet hebben

Verminder je caffeïne consumptie

Caffeïne is erg nuttig voor als je graag wakker wil blijven. Maar als je juist langer wil slapen, is het niet zo handig. Als je van plan bent om morgenochtend lekker uit te slapen, verminder dan vandaag de hoeveelheid caffeïne die je binnenkrijgt. Hierdoor zal het makkelijker worden om in slaap te vallen en te blijven slapen.

Maak je slaapkamer helemaal donker

Als er een ding is waar we vaak van wakker worden, dan is het licht. De zon komt in deze tijd van het jaar nog niet echt vroeg op, maar als je uit wil slapen kan zonlicht je slaap alsnog dwarsbomen. Zorg er daarom voor dat er geen licht in je kamer kan komen voordat je gaat slapen. Doe al je gordijnen dicht zodat je de volgende ochtend niet wakker gemaakt kan worden door de zon.

Ga later naar bed dan normaal

Ons lichaam raakt gewend aan een bepaald ritme. Dit ritme wordt grotendeels bepaald door hoe lang je normaal gesproken slaapt. Om uit te kunnen slapen is het dan ook geen gek idee om iets later dan normaal te gaan slapen. Denk aan een uurtje of misschien zelfs twee. Zolang je jezelf maar niet wakker houdt terwijl je lichaam je smeekt om te gaan slapen.

Leg je telefoon weg een uur voordat je gaat slapen

Het blauwe licht van je telefoon zorgt ervoor dat ons lichaam geen slaaphormonen aan gaat maken. Hierdoor worden we niet moe. ALs je uit wil slapen klinkt het misschien positief om de avond van tevoren je moeheid uit te stellen. Maar doordat je je slaapritme verstoort, kan het ook zijn dat je slechter slaapt. Hierdoor kan je alsnog veel eerder wakker worden dan je zou willen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling als je wil uitslapen.

Zet je telefoon op stil

Als je uit wil slapen heb je niks aan een wekker, maar je wil natuurlijk ook niet wakker worden van appjes of andere meldingen. Om te voorkomen dat iemand je wakker appt, is het dus geen slecht idee om je telefoon op stil of zelfs 'Niet Storen' te zetten voordat je gaat slapen. Zo kan niemand je onbedoeld wakker maken als je wil uitslapen.

Ontspan je lichaam als je toch wakker wordt

Stel, je wordt toch wakker, dan is er geen reden voor paniek. Je kan namelijk weer in slaap vallen. Ontspan je lichaam en focus je op het ontspannen van ieder spiertje. Focus je vervolgens ook op je ademhaling. Als je dit direct doet nadat je wakker bent geworden, is de kans heel groot dat je weer gemakkelijk in slaap kunt vallen. Zo kun je alsnog uitslapen.

Lees ook: Kan je niet stoppen met snoozen? Dit zijn de beste oplossingen