Dit zijn de regels van sporten terwijl je ziek bent

Sport & gezondheid door Maya Luz

Sporten terwijl je ziek bent, veel mensen zouden hier niet eens aan denken! Maar als je een echte gym rat bent of gewoon graag beweegt, zou je het liefst voor niks een work-out skippen. Wanneer je dan een keer ziek bent, is dat voor jou reden tot paniek. Twijfel je over of je kan sporten terwijl je ziek bent? Dit zijn de regels van sporten terwijl je ziek bent.

Lees ook: Heb je weinig energie in de winter? Doe dan deze dingen!

Sta stil bij je symptomen

Ziek zijn is een breed concept. Als je ziek bent, kun je last hebben van verschillende dingen. Sta bijvoorbeeld stil bij of je besmettelijk bent of niet. Zou je andere mensen kunnen aansteken als je toch gaat sporten? Zo ja, dan raden we aan om niet te gaan of voor een andere work-out te gaan waarbij je genoeg afstand kunt houden. Je eigen gezondheid is belangrijk, maar die van andere mensen ook. Met een verkoudheidje kun je dus prima sporten, maar misschien met een beetje afstand. Heb je koorts? Blijf dan vooral lekker in je bed liggen. Je lichaam heeft alle energie nodig om ervoor te zorgen dat je weer beter wordt. Gaan sporten werkt hier juist averechts.

Houd waar mogelijk afstand van anderen

Ga je sporten terwijl je ziek bent? Wees dan bedachtzaam en houd rekening met je medemens. Laat apparaten in de sportschool schoon achter en houd een beetje afstand van anderen. Ga wanneer je ziek bent eventjes niet naar groepslessen en ga ook niet trainen met je gym buddy. Isoleer jezelf in een kleine persoonlijke bubbel in de sportschool om te voorkomen dat je anderen aansteekt. Buiten sporten is ook een verstandige optie.

Onthoud dat je niet hoeft te sporten als het echt niet gaat

We snappen helemaal dat sporten belangrijk is. Het kan soms nogal bezwarend voelen om een work-out te skippen, zeker als je erg gemotiveerd bent. Toch kan het soms juist beter zijn voor je gezondheid om je rust te pakken. Zoals we eerder al zeiden: als je koorst hebt of een griepje, kun je beter in bed blijven liggen. Als je lichaam niet fit is, kun je gemakkelijker blessures oplopen en kun je ervoor zorgen dat je alleen maar langer ziek blijft. Als je zo snel mogelijk weer beter wil zijn, kun je daarom soms beter even uitzieken. Als vuistregel kun je dit aanhouden: kan ik doordat ik ziek ben aanzienlijk minder goed presteren dan normaal? Blijf dan thuis.

Ga voor een minder intensieve work-out

Wil je toch heel graag even in beweging komen? Dan raden we aan om te kiezen voor een minder intense work-out. Hierdoor kom je toch even aan je lichaamsbeweging, maar put je jezelf niet uit. Ga bijvoorbeeld even wandelen of doe aan yoga. De hele dag stilliggen is niet voor iedereen, en dit snappen we. Even een frisse neus halen is dan gewoon even fijn en dan heb je ook nog het gevoel alsof je toch nog een work-out hebt gehad.

Lees ook: Zoveel calorieën verbrand je tijdens wintersport