Dit is waarom je toch vaker een dutje moet doen

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Merk jij dat je de laatste tijd overdag maar moeilijk wakker blijft? Je bent zeker niet de enige. Vanwege de wintertijd, onze biologische klok en koudere temperaturen heeft ons lichaam gewoon behoefte aan wat meer slaap. Je zou denken dat een extra kopje koffie (of drie) wel zal werken, maar we hebben een oplossing die nog veel beter is: lekker een dutje doen!

Lees ook: Heb je weinig energie in de winter? Doe dan deze dingen!

Waarom moet je een dutje doen?

Zo rond de middag is ons energielevel van de dag flink gedaald. Zeker als we te maken hebben met school of werk, vergt het in de ochtend veel energie, waardoor je 's middags (vaak na de lunch) een dipje krijgt. Een kopje koffie of een snack met wat suiker helpt vast, denk je dan. Maar eigenlijk is het veel beter om gewoon toe te geven aan je lichaam: je hebt gewoon een powernap nodig. We leggen je uit waarom.

Powernaps for the win

Waarom is het dan per se beter om een kort schoonheidsslaapje te doen, zo midden op de dag? Slaapwetenschapper en Harvard docent Dr Rebecca Robins legt het uit. 'Een powernap verwijst naar een zeer korte slaapperiode van ongeveer 20 minuten en niet langer dan 30 minuten. Soms is 10 minuten zelfs voldoende', stelt Robins. 'De sleutel is dat je in de lichtere stadia van de slaap blijft, wat resulteert in een onmiddellijke boost van energie en alertheid.'

Voordelen

Wanneer je een kort dutje doet, brengt dat dus blijkbaar veel voordelen met zich mee. Zo voel je je natuurlijk uitgeruster en is je humeur ook nog eens een stuk beter. Je zit op lange termijn beter in je vel en je creativiteit comes flowing in. Niet te vergeten dat je voor de mensen om je heen ook wat beter te genieten bent.

Beste tijd voor een dutje

Volgens Dr Rebecca Robins is de beste tijd om een powernap te nemen, tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Kijk wel uit dat je niet langer dan 30 minuten slaapt, anders heb je de kans dat je je normale slaapritme verstoort. Luister in ieder geval vooral naar je eigen lichaam. Heb je een beetje slaap nodig, geef het jezelf dan ook, mits dat mogelijk is in jouw situatie natuurlijk.