Heb je weinig energie in de winter? Doe dan deze dingen!

Sport & gezondheid door Sandra E

Die wintermaanden kunnen je behoorlijk van slag maken en een gebrek aan energie geven. De zon zie je vrij weinig, het is koud en het liefst lig je de hele dag op de bank met een dekentje, thee en chocolade. Heb je weinig energie in de winter? Doe dan deze dingen om je weer wat fitter te voelen!

1. Zorg voor voldoende zonlicht

Dat is lekker makkelijk praten met al die regen van de afgelopen tijd... toch kun je er wel iets aan doen ook al zijn er regendagen. Daglicht heeft namelijk invloed op onze biologische klok en kan het energieniveau verhogen. Probeer daarom minstens elke dag 15-30 minuten buiten te zijn, bij voorkeur in de ochtend. Wordt dit toch heel moeilijk vanwege het weer dan kun je overwegen om een lichttherapielamp aan te schaffen.

2. Beweeg regelmatig

Regelmatich aan lichaamsbeweging doen is een uitstekende manier om je energieniveau te verhogen. Het hoeft zelf niet eens intensief te zijn maar een korte wandeling kan al helpen. Dit kun je dus mooi combineren met punt 1; zorg voor voldoende zonlicht. Natuurlijk kun je ook iets anders gaan doen. Kies daarbij de activiteiten die je leuk vindt om te doen, zodat je gemotiveerd blijft.

3. Eet gezond

Beter om die chocolade de prullenbak in te gooien en te kiezen voor fruit, volle granen, groente of magere eiwitbronnen. Vermijd die suikers en bewerkte voedingsmiddelen, deze veroorzaken juist de schommelingen in de bloedsuikerspiegel, dus minder energie.

4. Drink voldoende water

Drink voldoende gedurende de dag door. Weinig water drinken kan leiden tot vermoeidheid, dus zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft, zelfs in de winter.

5. Voldoende slaap

Zorg voor een regelmatig slaappatroon en voldoende uren slaap. Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van het lichaam en het behoud van energie.

6. Plan leuke activiteiten

Plan leuke, gezellige, hilarische en uitjes met vrienden en/of familie. Dit om je geest actief te houden. Sociale interactie, gezelligheid en plezier kunnen je humeur en energie verbeteren.

7. Overweeg supplementen

Een tekort aan bijvoorbeeld vitamine D kan vermoeidheid veroorzaken. Een doktersbezoek kan helemaal niet kwaad en praat met je huisarts over het nemen van supplementen zoals vitamine D.

8. Minder cafeïne en alcohol

Tja, eigenlijk wel een beetje algemeen bekend. Beperk de inname van cafeïne en alcohol, vooral later op de dag en in de avond. Ze kunnen invloed hebben op je slaappatroon en leiden tot een verminderen kwaliteit van de slaap.

9. Maak het gezellig binnen

Maak het binnen gezellig met kaarsen, dekentjes en warme kleuren. Dit kan zeker bijdragen aan een positieve sfeer en meer energie!

10. Luister naar je lichaam

Misschien wel één van de belangrijkste punten: luister altijd naar je lichaam. Het is helemaal niet gek om in de middag even een powernapje te doen. Als je moe bent, neem dan die rust en forceer jezelf niet om door te gaan. Een korte pauze kan echt wonderen doen.

Als je ondanks deze tips last blijft houden van een gebrek aan energie, is het raadzaam om met je huisarts te praten om mogelijke onderliggende oorzaken uit te sluiten.