Verslaafd aan je mobiel? Redenen om tijdslimieten aan te zetten op je apps

Vrije tijd door Zita

Je kent het vast wel. Je pakt je telefoon op om eventjes op Instagram, TIkTok en Facebook te kijken. Je legt je telefoon weer weg en na 10 minuten pak je hem wéér op. Vervolgens scol je al een half uur lang door deze apps heen en ben je de tijd uit het oog verloren. Oei, het was helemaal niet de bedoeling om zo lang te scrollen. Om wat minder op je telefoon te zitten, stel je tijdslimieten in op je social media apps. Ben jij ook zo verlaafd aan je telefoon? We geven je graag een aantal redenen waarom dit een goed idee is.

Tijdslimieten op je apps

De functie om een tijdslimiet op je apps te zetten bestaat nog niet heel lang. Eerst moeten we het doen met ons eigen notitieboekje of onze schermtijd om te zien hoeveel we bepaalde apps gebruiken. Het voordeel van de ingebouwde tijdslimieten is dat je een melding krijgt wanneer je een bepaalde tijd gebruikmaakt van je apps. Zo zit je nooit meer te lang op je social media apps. Te veel op social media zitten heeft namelijk best wat nadelen. Zo wordt je er minder productief van, veel mensen worden er onzeker door en je verspilt eigenlijk je tijd door nutteloos te scrollen. Maar wat zijn nog meer redenen om deze tijdslimieten in te stellen?

Inzicht in je social media gebruik

De eerste reden om tijdslimieten in te stellen op je social media apps, is om een inzicht te krijgen in jouw social media gebruik. Waarschijnlijk ben je je nog niet bewust van hoeveel uur je doorbrengt op social media als je nog geen gebruikmaakt van tijdslimieten. Door een tijdslimiet in te stellen (van bijvoorbeeld een half uur), krijg je een spiegel voor dat je al een half uur je social media app gebruikt en dat dat waarschijnlijk zo voorbij is gegaan. Om je social media gebruik te verminderen, is de eerste stap om inzicht te krijgen in je social media gebruik. Deze tijdslimieten helpen je hierbij. Je hebt waarschijnlijk niet in de gaten hoeveel uur je aan scrollen spendeert.

Meer tijd voor andere dingen

Door tijdslimieten op je social media apps te zetten, heb je meer tijd voor andere dingen. Is het half uurtje scrollen op TikTok voorbij? Dan dwingt dit limiet om andere dingen te doen. Je hebt nu meer tijd voor klusjes die je nog af moest maken, voor je selfcare of om met vrienden af te spreken. Het klinkt zo vanzelfsprekend al deze dingen, maar als je je de helft van je dag op social media bevindt, waardeer je deze momenten nóg meer. Je merkt namelijk al heel snel dat je een stuk productiever wordt.

Betere slaap

Wist je dat te veel naar je scherm kijken ervoor zorgt dat je minder goed slaapt? Soms voelt het namelijk ook alsof je vierkante ogen krijgt van zo lang naar je schermpje staren. Zeker als je op je telefoon instelt dat je na een bepaalde tijd niet meer bepaalde social media apps kan openen, bevordert dit je slaap. Lees in plaats daarvan een boek voor je gaat slapen of doe aan yoga. En slaap is erg belangrijk voor je, dus dit lijkt ons een hele goede reden om tijdslimieten in te stellen.