Zit je veel op je telefoon/laptop? Zó verlaag je je schermtijd

Lifestyle door Anjali

Hoeveel uur per dag zit jij op je telefoon? Als je je schermtijd niet durft op te zoeken, weet je stiekem al dat het te veel is. Maar hoe zorg je dat je minder vaak op je telefoon zit? En hoe krijg je jouw schermtijd omlaag? Deze tips zullen je helpen.

1. Zet je notificaties uit

Ga naar je instellingen, en zet zoveel mogelijk notificaties uit. Als je het belangrijk vind om je WhatsApp-berichten te blijven ontvangen, laat deze dan aan staan. Maar Instagram, Snapchat en TikTok? Die zijn niet noodzakelijk! Je zult merken dat je een stuk minder op je telefoon zult kijken, en je pas beseft dat je de berichten hebt gemist als je de app opent. Hierdoor zal je ook de apps minder openen, waardoor je meer tijd overhoudt voor belangrijkere dingen.

2. Stel limieten in

Met een IPhone kun je heel gemakkelijk applimieten instellen per app of per dag. Heb je je limiet bereikt? dan schakelt de app uit, en gaat 'ie pas weer aan als het twaalf uur 's nachts is. Je kunt altijd het limiet een dagje uitstellen, maar dat wil je natuurlijk niet om je schermtijd te verlagen.

3. Laat je telefoon uit het zicht

Je hebt je teelfoon niet overal en altijd nodig. Zit je bijvoorbeeld met vrienden op het terras? Laat je telefoon dan in je tas of jaszak zitten. Kijk je een film met je partner? De quality time is leuker dan het constant bereikbaar blijven voor iedereen behalve je partner. Zet je geluid aan in geval van nood, maar houd het gezellig en vermijd het verslavende schermpje.

4. Nachtmodus

Ze noemen het ook wel eens 'het maantje', 'slaapstand' of 'niet storen', maar de nachtmodus hoef je niet alleen in de nacht te gebruiken. Zet het gedurende de ochtend aan, zo word je niet afgeleid door de constante geluidjes. Ook licht je scherm niet telkens op als je een bericht krijgt, dus zal je je minder bewust zijn van wat er online allemaal aan de hand is, en kun jij ongestoord verder met je werk.