6x tips om sneller in slaap te komen

Lifestyle door Anjali

Weten waarom je slecht slaapt is al een goede start, maar ervoor zorgen dat je beter in slaap komt, is veel lastiger. Daarom zijn hier zes tips voor jou om sneller in slaap te komen.

1. Ga op tijd slapen

Hoewel de ene persoon een ochtendmens is en de ander een avondmens, kun je het beste gaan slapen tussen 22:00 uur en 23:00 uur. Voel je je moe? ga dan optijd naar bed, in plaats van voor de tv zitten. Ook regelmaat is belangrijk: op onregelmatige tijdstippen gaan slapen en opstaan vertoren je slaapcyclus, net zoals het vele snoozen in de ochtend. Ga op een vast tijdstip slapen en sta op een vast tijdstip op, en zorg ervoor dat je ongeveer acht uur slaap hebt.

2. Haal een frisse neus

Extra zuurstof gedurende de dag geeft je niet alleen een goed gevoel, maar heeft ook positieve invloeden op je slaap. Daglicht helpt namelijk je biologische klok te doen tikken. Zie je meer licht overdag, zal je lichaam 's avonds meer slaaphormoon aanmaken en kom je sneller in slaap.

3. Drink met mate

Dit gaat niet alleen over alcohol, maar ook alle drankjes waar cafeïne in zit. Hou het bij maximaal drie à vier kopjes koffie, thee of glazen cola vóór twee uur 's middags, want cafeïne kan urenlang effect hebben op je lichaam.

4. Maak het donker

Je lichaam maakt een stofje aan als het écht donker is, namelijk de juiste versie van het hormoon melatonine. Dit stofje helpt je goed te kunnen slapen, en is daarom belangrijk om goed tot rust te komen. Verduister je kamer met dikke gordijnen of rolluiken, en gebruik eventueel een slaapmasker. Vermijd daarnaast ook schermen zoals de televisie of je telefoon, omdat deze blauw licht geven wat je slaap verstoord. Moet je écht nog iets bekijken op je telefoon? Stel dan de nightshift in op je smartphone, zo wordt het blauwe licht meer gefilterd.

5. De ideale kamertemperatuur

Een te warme slaapkamer heeft negatieve invloed op de slaapkwaliteit, zorg er daarom voor dat de verwarming en de elektrische dekens uitstaan voor het slapengaan. De ideale temperatuur schommelt tussen de vijftien en achttien graden celsius. Leg een badjas en pantoffels naast je bed zodat je de volgende ochtend niet naar de douche hoeft te rennen!

6. Geen slaapmutsje

Alcohol drinken voor het slapengaan is één van de slechtste dingen die je kan doen als je uitgerust wakker wilt worden. Alcohol verstoort de remslaap en zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en sneller wakker wordt. Zo voel je je de volgende morgen minder fris en fruitig. Zorg er daarom voor dat je minstens twee uur voor je gaat slapen geen alcohol meer drinkt.