Intergender: wat is dat?

De maatschappij door Maya Luz

Op het gebied van gender valt er voor ons allemaal nog een hoop te leren. Er zijn veel termen op dit gebied en allemaal betekenen ze net even iets anders. Dat klinkt misschien verwarrend, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn! Wij leggen je alles uit over de verschillende genderidentiteiten. Deze keer: intergender.

Lees ook: Neutrois: wat is dat?

Wat is intergender?

Voordat we het hebben over wat het betekent om intergender te zijn, gaan we even een stapje terug. We hebben het namelijk eerst even over wat het betekent om intersekse te zijn. Iemand die intersekse is, is geboren met geslachtsorganen van een geslacht, maar ook die van het andere geslacht. Je lichaam heeft dus kenmerken van beide geslachten. Zo heeft bijvoorbeeld iemand met mannelijke uitwendige geslachtsorganen een baarmoeder. Intersekse mensen worden zo geboren. Er is hier dus eigenlijk geen sprake van een genderidentiteit, omdat het hier gaat om lichamelijke kenmerken. Dit is waar de term intergender een rol speekt. Intergender is een genderidentiteit die alleen toepasbaar is voor intersekse mensen. Het is een genderidentiteit die aangeeft dat iemand zich zowel man als vrouw voelt, of hier een beetje tussenin zit. De term wordt officieel gedefinieerd als "Een gender dat zich bevindt tussen en onder mannelijk en vrouwelijk." De huidige definitie van de term is in 2014 voor het eerst verschenen op Tumblr.

Intersekse en intergender

Maar als deze genderidentiteit alleen voor intersekse mensen is, waarom is er dan een apart label voor nodig? Intersekse mensen zitten vaak in de knoop met hun genderidentiteit. Hun lichaam sluit namelijk niet perfect aan op een van de twee geslachten. Dit ziet er misschien aan de buitenkant er wel zo uit, maar het gevoel wijkt hier soms alsnog flink van af. Om deze reden is het fijn voor intersekse mensen om hun genderidentiteit te uiten door middel van een eigen label. Het is namelijk een unieke ervaring en het valt dus niet te vergelijken met andere labels. Mensen die niet zijn geboren als intersekse, maken mogelijk dus gebruik van de termen non-binair, cisgender en transgender. Maar de term intergender is puur en alleen bedoeld voor mensen die intersekse zijn. Op deze manier wordt er ook meer zichtbaarheid gecreëerd voor deze groep die nog maar weinig representatie heeft binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. Het gebruiken van een eigen, uniek label geeft validatie aan hun gevoelens en identiteit. Mocht je iemand ontmoeten die intergender is, wees dan niet bang om te vragen naar welke voornaamwoorden ze het liefst gebruiken.

Lees ook: Trigender: wat is dat?