Zit je oor dicht? Zo krijg je hem weer open

Lichaam door Maya Luz

Ugh, een verstopt oor. Als je er last van hebt is er niks vervelenders dan dat. Je voelt een druk op je oor en soms is zelfs je gehoor erdoor beperkt. Wanneer je oor verstopt zit, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af. Dit is hoe je dat doet.

Lees ook: Dit is waarom je je oren nooit met wattenstaafjes moet schoonmaken

Blaas terwijl je je neus dichtknijpt

Wanneer je oor dichtzit kan dit meerdere oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je hebt gevlogen en je oren dichtspringen door de luchtdruk. In dit geval kan je wachten tot je oor vanzelf weer open springt, maar we snappen dat geduld soms ver te zoeken is als je oor vervelend doet. Om je oor weer open te krijgen kun je voorzichtig blazen terwijl je je neus dichtknijpt. Hierdoor kan je oor weer openspringen. Wees hier heel voorzichtig mee en blaas niet te hard. Je kan hiermee namelijk je oren beschadigen. Gebruik deze techniek dus ook niet te vaak.

Druppel olie in je oor

Een andere mogelijke oorzaak van een dicht oor is een verstopping. Je oor zit dan verstopt met oorsmeer dat er niet meer vanzelf uitkomt. Een ding dat je dan kan doen is olie in je oren druppelen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld olijfolie. Door de olie verzacht het oorsmeer zodat dit er makkelijker uit kan komen. Het voelt misschien vervelend maar het is zeker de moeite waard als je oor echt verstopt zit. Laat de wattenstaafjes nu alsnog liggen! Hiermee kun je namelijk het oorsmeer verder in je oor duwen en daardoor kan het nog erger vast komen te zitten.

Maak je oren schoon onder de douche

Een goede manier om ophopingen van oorsmeer te voorkomen en te verhelpen is door je oren schoon te maken onder de douche. Spuit met je douchekop in je oor terwijl je het oor naar beneden richt. Hierdoor kan al het water en eventueel vuil dat uit het oor komt makkelijk wegspoelen. Zet de douche op een zachte stand en zet de temperatuur niet te heet. Als je dit te hard doet kun je je oor namelijk beschadigen en dan zijn we nog verder van huis. Doe dit een paar seconden om overtollig oorsmeer weg te spoelen.

Slaap op de kant van het verstopte oor

Soms kan het ook zo zijn dat er water of een andere vloeistof in je oor zit. Is dit het geval, dan hoort dit er vanzelf uit te lopen. Om dit proces te bevorderen kun je op de kant slapen waar het oor zit dat verstopt is. Hierdoor laat je zwaartekracht zijn werk doen.

Laat je oren uitspuiten

Heb je meerdere dingen geprobeerd en blijft je oor dichtzitten? Dan kun je het beste je oor laten uitspuiten bij de huisarts. Ter voorbereiding kun je dan twee keer per dag olie in je oren druppelen om de verstopping los te laten komen. Hierdoor kan de huisarts dit makkelijker verwijderen. Soms is de huisarts bellen de enige oplossing. En wat je ook doet: blijf weg van de wattenstaafjes.

Lees ook: Zo krijg je al slapend wittere tanden