Bureau Rotterdam is eyeopener voor kijkers door vele mentale problemen: "schreeuw naar politiek"

Media door Jennifer

De kijkers van Bureau Rotterdam zijn weer in shock achtergelaten. Al komt het deze keer door een nogal heftig thema, dat meerdere keren voorbijkomt in aflevering 3. In de aflevering zien we diverse situaties met personen, die strugglen met mentale problemen. Het laat zien dat de politieagenten meer doen, dan alleen maar criminelen oppakken. Daarnaast is het voor kijkers een flinke eyeopener en hebben ze massaal één boodschap: help de zorg en GGZ!

Veel mentale problemen in Bureau Rotterdam: aflevering 3

Het tv-programma Bureau Rotterdam belooft regelmatig heftige situaties voor de politieagenten in Rotjeknor, maar dat gaat niet altijd gepaard met fysiek geweld. Tegenwoordig lopen er steeds vaker verwarde mensen rond in de steden, waaronder dus ook in Rotterdam. Aan het begin van de aflevering worden hoofdagent Joyce en brigadier Nadia op een situatie afgestuurd, die zich afspeelt bij de iconische Erasmusbrug. Alleen ervaart iemand hier totaal geen fijn moment. Een jonge vrouw is er helemaal doorheen en heeft zichzelf op een zodanige manier gesneden, dat er een grote plas bloed om haar heen ligt. Heftig! Op het moment dat de agenten bij haar zijn gearriveerd, snijdt ze zichzelf stiekem zelfs nog steeds. Al hebben de agenten dit wel door.

De vrouw geeft aan borderline te hebben en wordt hier wel voor geholpen. Alleen helpt de hulp kennelijk niet goed genoeg. Ze heeft ook vaker geprobeerd zichzelf van het leven te beroven. Wanneer Joyce ontdekt, dat de vrouw zichzelf nog steeds snijdt, wordt ze streng. "Zou ik je handen heel even mogen zien, alsjeblieft?" vraagt ze eerst zorgvuldig, waarop de vrouw duidelijk 'nee' zegt. Dat zorgt voor een strengere aanpak van Joyce: "Ik kan je niet toestaan, waar ik bij ben, dat je jezelf iets aandoet." Ze voegt daar wel voorzichtiger aan toe: "En ik wil je eigenlijk ook niet dwingen om het af te geven." Gelukkig werkt de jongedame uiteindelijk wel mee en ligt ze vervolgens binnen no time in de ambulance.

Psychiater nodig

De situatie met de jonge vrouw is dus goed afgehandeld door de politieagenten. Presentator Ewout Genemans complimenteert Joyce nog, omdat ze het zo goed heeft aangepakt. Volgens haar ging het gesprek eigenlijk wel vanzelf. "Het scheelt dat ze het gesprek aan wilde gaan," legt ze uit. "Soms heb je ook wel dat iemand helemaal niet met je wil praten." Ze is wel blij, dat ze de situatie op een gegeven moment kan loslaten. Nu gaat de jonge vrouw namelijk naar een kliniek, waar ze verder wordt behandeld. Voelt misschien ook wat hard, maar het is waarschijnlijk wel beter, aldus Joyce. "Anders sleep je jezelf er in mee," vertelt ze.

Ze hebben het ook al druk genoeg. Later krijgen ze namelijk nog andere zaken te maken, waarbij wederom mensen met mentale problemen bij betrokken zijn. Zo proberen Joyce en Nadia nu een man tegen te houden, die "als laatste wanhoopsdaad" zijn huis in de fik wil zetten. Een naaste zegt tegen Ewout, dat ze hoopt op een psychiater voor de man: "Eigenlijk zou er nu één moeten komen."

Chronisch suïcidaal

Het blijkt een terugkerend thema in de derde aflevering van Bureau Rotterdam: mensen met psychische problemen. Aan het eind van de aflevering is namelijk tot slot nog een jongeman bij de Erasmusbrug, die net als de eerdere dame zichzelf flink heeft gesneden. Het blijkt ook een vriend van de jonge vrouw, die ze later nog tegenkomen. Ewout vraagt zich af hoe het met haar gaat. "Nog steeds slecht," reageert ze. Ze is naar eigen zeggen chronisch suïcidaal. Daardoor moet ze continu vechten tegen de drang om zichzelf iets aan te doen. Alleen lukt het haar telkens niet. "Ik denk, dit jaar alleen al, heb ik het al twintig keer geprobeerd," zegt ze. De vriend zorgt wel voor afleiding, zij ook voor hem. "Even afleiden van al het nare om je heen," vertelt ze daarover.

De diverse situaties met psychisch zieke personen zorgt wel voor een flinke eyeopener bij de kijkers van Bureau Rotterdam. Veel kijkers op socialmediakanaal X hopen ook dat de politiek meekijkt. "Kan de politiek deze aflevering eens bekijken en instellingen als GGZ en hulpverlening meer geld geven?" vraagt iemand zich af, terwijl een ander zegt: "Hoor steeds wachttijden bij GGZ, doe er iets aan."

Lees ook: Bureau Rotterdam overspoeld met brieven en cadeautjes voor eigenaar van doodgebeten hondje