Ewout-aflevering over Amerikaanse 'bodyfarm' maakt indruk bij tv-kijkers: "bizar en fascinerend"

Media door Jennifer

Presentator Ewout Genemans zoekt in zijn tv-programma's graag de randjes op. Of hij nou wordt betrokken in een heftige politieachtervolging of meeloopt met 'lijkenpikkers' in Bangkok: hij deinst nergens voor terug. Deze keer ging hij in het nieuwe, derde seizoen van Ewout naar een Amerikaanse 'bodyfarm', wat ook de grootste 'bodyfarm' ter wereld is. Hier liggen dode lichamen, die voor de wetenschap worden gebruikt. Klinkt nogal cruel, maar uit reacties op X (voorheen Twitter) blijkt het ook indrukwekkende tv!

Ewout Genemans bezoekt 'bodyfarm' in de Verenigde Staten

In het nieuwe seizoen van Ewout is presentator Ewout Genemans onder meer langsgegaan bij de grootste 'bodyfarm' ter wereld in Texas (Verenigde Staten). Grote kans dat je geen idee hebt, wat dat eigenlijk is. Nou, wanneer mensen overlijden krijgen ze ook de mogelijkheid om hun lichaam te doneren aan de wetenschap. Als dit gebeurt, komt een dood lichaam soms ook op zo'n bodyfarm terecht. Deze boerderijen vol dode lichamen vind je vooral in de Verenigde Staten, maar tegenwoordig ook in het AMC in Amsterdam. In 2017 kregen zij een speciaal 'kerkhof' op hun eigen terrein, waar dode lichamen liggen die ze kunnen onderzoeken.

De dode lichamen op een bodyfarm zijn meestal van onopgeloste moordzaken, waar de VS veel mee te maken heeft. Het onderzoeken van de lichamen op zo'n bodyfarm moeten helpen bij het oplossen van moordzaken. Onderzoekers leren zo meer over hoe een lichaam langzaamaan ontbindt, waardoor men ontdekt hoelang een lichaam al dood is. Op de grote bodyfarm in de VS liggen momenteel zo'n 60 à 70 lichamen. Wanneer Ewout de rondleiding krijgt over het terrein, ziet hij tientallen lichamen liggen in de brandende zon. "Dit is wel heftig om te zien, moet ik zeggen," zegt hij voor de camera. "Wat je niet kunt zien, is de geur. En het is echt een enorm sterke geur, die meteen in je neus gaat zitten." Hij wordt er misselijk van.

ewout bodyfarm texas dode lichamen wetenschap

Bizar en fascinerend

Mensen die hun lichaam aan de wetenschap doneren en bijvoorbeeld dus op zo'n bodyfarm laten plaatsen, zien het meestal als een betekenisvol iets. Zo vertelt Tim, één van de directeuren van de bodyfarm in de VS, over een 39-jarige vrouw, die overleed aan kanker: "Ondanks haar jonge overlijden wilde ze toch nog van betekenis zijn. Dat kan op deze manier." Op het moment dat Ewout aanwezig is op de boerderij, komt er toevallig nog een andere persoon binnen die is overleden aan kanker. Hij ziet hoe het personeel te werk gaat en het lichaam zorgvuldig inpakt. De voeten zitten in bijzondere, rode netten, wat er blijkbaar voor zorgt dat kleine botjes bij elkaar blijven.

Naast de bodyfarm vind je in Texas trouwens ook nog een groot gebouw, waar overgebleven botjes verpakt in dozen liggen. Deze dozen liggen hier voor de nabestaanden, zodat zij af en toe hun overleden familielid nog kunnen bezoeken. Heftig! De aflevering van Ewout over de bodyfarm heeft nogal wat indruk achtergelaten bij de tv-kijkers, zien we in reacties op socialmediakanaal X (voorheen Twitter). Het is luguber, maar toch ook fascinerend.

Mocht je trouwens naar aanleiding van de aflevering over bodyfarms nog vragen hebben, geeft presentator Ewout daar binnenkort antwoord op! Je kunt je vragen achterlaten onder zijn meest recente Instagrampost.

Lees ook: Voorbijrijdende scooterrijder blijkt grote drugsdealer in 'Bureau Arnhem'