Dit is hoe het voelt om geen interne monoloog te hebben

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Veel mensen herkennen het vast wel: we hebben een stemmetje in ons hoofd. Dit bedoelen we niet op een gekke manier, het is juiste de meest normale zaak van de wereld. We horen onze gedachten in ons hoofd. Maar er zijn een hoop mensen die geen interne monoloog hebben. Dit is hoe dat is.

Lees ook: Dit zijn de verrassende voordelen van een dagboek bijhouden

Wat is een interne monoloog?

Een interne monoloog is eigenlijk heel simpel gezegd je gedachtegang. Het is alsof je een discussie hebt met jezelf in je hoofd. Je stelt jezelf vragen, reageert intern op dingen die je ziet of hoort en reflecteert op gebeurtenissen en ervaringen. Deze gedachtes gaan vaak gepaard met beeldende gedachtes. Je ziet dingen voor je als een soort film in je hoofd.

Een interne monoloog dient als een soort voice over. Mensen met een interne monoloog praten soms ook in zichzelf, horen de woorden die ze lezen hardop in hun hoofd en oefenen van tevoren een gesprek in hun hoofd. Als je een interne monoloog hebt, ben je je dus eigenlijk erg bewust van wat er zich allemaal afspeelt in je brein.

Heb je geen interne monoloog? Dan is er geen geklets in je hoofd. Het komt misschien eens in de zoveel tijd voor, maar over het algemeen is het stil daarboven. Mensen zonder interne monoloog zijn vaak meer van het doen dan van het denken. De ervaring precies uitleggen is lastig, maar zelf kun je waarschijnlijk wel raden bij welke groep je hoort. Kan je dit niet? Let dan eens extra goed op je gedachtes.

Heeft iedereen een interne monoloog?

Zoals we hierboven al zeiden, nee. Maar voor mensen die dit wel hebben, kan dit nogal verrassend zijn. Je kan je waarschijnlijk niet voorstellen hoe het is om geen stemmetje tussen je oren te hebben. Voor mensen die geen interne monoloog hebben, is het wel hebben ervan lastig om voor te stellen. Je kan ook niet zomaar een afbeelding voor je zien als iemand die van je vraagt. Als je je ogen sluit en iets voor je wil zien, zie je eigenlijk alleen maar zwart. Uit onderzoek blijkt dat 30 tot 50% van de mensen een interne monoloog hebben. Dat betekent dat vrijwel de helft van de bevolking er wel een heeft, en de andere helft niet. Er zijn ook mensen die een mix van beide hebben. Ze hebben zowel gedachtes met een stem als zonder.

Het wel of niet hebben van een interne monoloog is niet goed of slecht. Wat we wel over mensen met een interne monoloog kunnen zeggen is dat ze vaak een goed reflectief vermogen hebben. Mensen zonder interne monoloog zijn vaak beter in aanwezig zijn in het moment en worden minder snel afgeleid. Iedereen heeft dus zo zijn sterktes!

Lees ook: Manifesteren door middel van orgasmes: zo doe je dat