Dit zijn de verrassende voordelen van een dagboek bijhouden

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Een dagboek bijhouden deden veel meisjes wel als kind of als tiener. Voor een volwassene klinkt het misschien een beetje gek om te doen, maar het bijhouden van een dagboek heeft verrassende voordelen! Wil jij beginnen met journalling? Dit zijn de voordelen.

Lees ook: Gewoontes volhouden met deze handige trucjes

Je kan je makkelijker focussen op de positieve dingen

Journalling kun je op veel verschillende manieren doen. Je kan beginnen met een lijstje maken met dingen die je gelukkig maken of waar je dankbaar voor bent. Op deze manier leg je de focus op de positieve dingen in het leven. Journalling kan ook een hele goede manier zijn om negatieve dingen van je af te schrijven, maar focussen op de positieve dingen is ook een hele goede manier van self care.

Het is een goede manier om je emoties te leren begrijpen

Wanneer je opschrijft wat er speelt in je leven, uit je je emoties. Je beschrijft het effect dat bepaalde gebeurtenissen hebben op jou en dit kan een hele fijne tool zijn voor later. Door later terug te lezen hoe je je voelde door een bepaalde situatie, leer je je eigen emoties beter begrijpen. Je kan een stapje naar achteren zetten en je emoties vanuit een totaal ander perspectief bekijken. Dit is ontzettend waardevol.

Het is een goed hulpmiddel om linkjes te leggen tussen bepaalde gebeurtenissen

Een andere manier waarop je in de toekomst kunt profiteren van journalling, is door middel van linkjes leggen. Je schrijft gebeurtenissen op waarbij je in eerste instantie geen overeenkomsten zag met andere gebeurtenissen. Wanneer je dit later terugleest, kun je eventuele patronen herkennen. Denk aan patronen in je eigen gedrag of in het gedrag van andere mensen. Dit kan een erg goede les zijn om van te leren.

Je kan er beter door slapen

Je frustraties en andere grote gevoelens van je afschrijven kan erg rustgevend zijn. Je gebruikt je dagboek in deze situatie als een manier om los te laten. Hierdoor maak je je hoofd leeg en blijf je niet langer dan nodig erover nadenken. Zodra je in bed gaat liggen, lig je er dus niet meer van wakker. Dagboek dicht betekent gedachtes uit!

Het is goed voor je creativiteit

Schrijven is een manier om je creativiteit te uiten. Zeker als je schrijven leuk vindt, kan een dagboek bijhouden een goede manier zijn om je schrijfvaardigheid te verbeteren. Gebruik het als een manier om te leren. Gebruik metaforen, formuleer je zinnen eens anders en probeer je gevoelens uitgebreid te omschrijven. Hierdoor ontwikkel je ook een eigen schrijfstijl.

Lees ook: Ben je een introvert? Dan herken je deze 12 dingen