Ben je een introvert? Dan herken je deze 12 dingen

Psyche & spiritualiteit door Lien

Vraag je je af welk type persoonlijkheid je hebt? Als je een introvert bent, herken je waarschijnlijk deze kenmerken.

Een paar feitjes

Wist jij dit? Introverten vertonen doorgaans een sterkere doorbloeding in de prefrontale cortex en anterieure thalamus. Deze twee gebieden zijn betrokken bij interne verwerkingsprocessen, zoals plannen en probleemoplossen. Vandaar dat introverten vaak erg vaardig zijn in het bedenken van creatieve oplossingen of het afmaken van een lange termijn project. En extraverten dan? Die vertonen doorgaans een sterkere doorbloeding in de gyrus cinguli en posterieure thalamus. Deze gebieden zijn betrokken bij de verwerking van emotionele en sensorische prikkels. Dat brengt ook weer allerlei voordelen met zich mee.

Kenmerken van introvert zijn

Terwijl extraverte mensen energie putten uit sociale interacties, laden introverten op door tijd alleen door te brengen. Ben jij een introvert? Dan herken je de meeste van deze punten:

 1. Je geeft de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven groepsgesprekken. Het kan een uitdaging zijn om je aandacht te verdelen en om te gaan met meerdere prikkels.
 2. Na een drukke dag plan je hersteltijd in. Je voelt dan de beoefte om alle ervaringen van de dag te verwerken en een moment voor jezelf te hebben.
 3. Je geniet ervan om tijd alleen door te brengen. Dit betekent niet dat je je verveelt of eenzaam voelt. Je vindt het gewoon fijn om in alle rust te ontspannen.
 4. Small talk is niet jouw ding. Je voert liever gesprekken om een connectie met de ander te voelen, niet om oppervlakkig over ditjes en datjes te kletsen.
 5. Je haalt je geluk van binnenuit. Introvert betekent 'naar binnen gekeerd' en duidt aan dat je blij wordt van iets uit jezelf.
 6. Je vermijdt conflicten. Uit voorzichtigheid kies je je woorden zorgvuldig om anderen niet voor het hoofd te stoten. Als een extravert persoon kritiek uit, interpreteer je dit soms onterecht als een aanval.
 7. Je 'sociale batterij' kan plotseling leeg zijn. Dit herken je vast: een vriend of vriendin komt langs en het is gezellig, maar op een gegeven moment verlang je naar wat tijd alleen.
 8. Je bent erg goed in reflecteren en nadenken over wat je is overkomen. Je onderzoekt je gedachten en komt zo tot nieuwe inzichten.
 9. Je kunt je lang richten op één onderwerp. Je trekt je terug en dan ontstaat er de magie van jouw creatieve brein.
 10. Je geeft minder om sociale status en meer om betekenis. Dit uit zich bijvoorbeeld in sociale interactie. 
 11. Mensen vragen vaak bevestiging aan je, omdat je minder expressief of praterig bent. Dit kan op anderen overkomen als koud of onverschillig.
 12. Voordat je een keuze maakt, laat je de voor- en nadelen rustig op je inwerken. Een nadeel is dat je hierdoor wat minder spontaan je leven inricht.

Meer lezen: Meer genieten van ieder moment met deze simpele truc

Een introverte persoonlijkheid

Ben jij een introvert? Dan geniet je waarschijnlijk van rust en diepgaande gesprekken. Je bent doorgaans bedachtzaam ingesteld. Introverten zijn uitstekende luisteraar en waardevolle gesprekspartners. Natuurlijk bestaan er ook een aantal aandachtspunten. Introverten hebben doorgaans de neiging om conflicten te vermijden, wat kan leiden tot een gebrek aan assertiviteit. In bepaalde situaties is wat meer planning nodig. Langdurige interactie met een grote groep mensen kan uitputtend zijn. Die vermoeidheid wordt nog meer versterkt worden wanneer een introvert zich zo extravert mogelijk opstelt om aan sociale normen te voldoen. Introversie kan namelijk onterecht wel eens worden opgevat als arrogant, verlegen of afstandelijk.