Manieren om stress te verminderen

Psyche & spiritualiteit door Lien

Vind je het moeilijk om te ontspannen? Dan is de kans groot dat je stressniveau te hoog is. Met deze trucjes kan je het verlagen!

Stress verlagen

Velen onder ons ervaren regelmatig momenten van stress. In onze hectische levens kunnen we allemaal wel wat tips gebruiken om stress te verminderen. Gun jezelf een paar minuten ontspannning en ga dan weer verder met je werk of andere to do's, maar dan met een rustiger gevoel.

Hier zijn een aantal suggesties om stress te verminderen!

Focus op je ademhaling

Neem twee minuten de tijd om je ademhaling te tellen. Adem vier seconden in en vier seconden uit. Doe dit via je buik, recht naar voren, dus niet omhoog via je borst. Bewust ademen is een van de snelste manieren om aan je lichaam te laten weten dat het mag ontspannen.

Knuffel vaker

Omarm een vriend(in) stevig en geef een knuffel. Knuffelen activeert het vrijkomen van oxytocine. Dat stofje wordt ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd. Dit hormoon geeft je een vrolijk en verbonden gevoel. Het perfecte medicijn tegen stress!

Denk aan iets rustgevends

Denk aan een fijne herinnering of bedenk een kalm tafereel en zie dit voor je. Doe dit ongeveer een minuut en je merkt al verschil. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde visuele prikkels stressverlagend kunnen werken.

Ruik aan lavendel

Of het nu essentiële olie, handcrème of gedroogde lavendel is: de geur van deze plant doet wonderen. Lavendel heeft aantoonbare, ontspannende eigenschappen en kan daardoor je hartslag verlagen en angst verminderen.

Eet gezond

Kies vaker voor gezonde snacks, zoals groente en fruit. Voeding heeft namelijk veel invloed op onze stressrespons. Zorg er wel voor dat je je groente en fruit grondig afspoelt voordat je het eet, om de inname van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken.

Spreek positief tegen jezelf

Het klinkt misschien gek, maar ook dit is een effectieve manier om stress te verlagen. Spreek positief tegen jezelf en stel jezelf gerust. Dit helpt je om te relativeren, zaken van een afstandje te bekijken en in een ander perspectief te zien.

Luister kalmerende muziek

Luister naar muziek die je een rustig gevoel geeft. Muziek kan een positieve invloed hebben op je stemming en stressniveaus verlagen. Kalmerende deuntjes maken het volgens onderzoek ook makkelijker om moeilijke taken af te ronden.

Meer lezen: Wachttijd nuttig besteden: zo doe je dat

Beoefen dankbaarheid

Schrijf 's ochtends en 's avonds drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Het uiten van dankbaarheid helpt bij het reguleren van je stemming en het verminderen van stress. Je voelt je letterlijk dankbaar en dat maakt dat je zorgen verdwijnen.