Dit zijn de zeven soorten rust die je nodig hebt om op te laden

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Rust hebben we allemaal nodig. We moeten uitrusten na inspanning om ervoor te zorgen dat we onszelf niet uitputten. Bij uitrusten denken we voornamelijk aan slapen, maar je hebt meerdere soorten rust nodig om echt volledig op te laden, zeven om precies te zijn. Dit zijn ze.

Lees ook: Dit zijn de verrassende voordelen van een dagboek bijhouden

Fysieke rust

Laten we beginnen bij de basis: fysieke rust. Dit is het soort rust dat we nemen door ons lichaam te laten rusten. Dit doen we door te slapen, zitten of liggen. Dit type rust hebben we nodig om ons lichaam niet uit te putten. Als je lichaam overbelast raakt, kan het na verloop van tijd niet meer functioneren. Je merkt dat je dit type rust nodig hebt als je fysiek moe bent of als het uitvoeren van fysieke taken simpelweg niet meer lukt.

Mentale rust

Ons lichaam is vaak hard aan het werk, maar ons brein ook. Door middel van mentale rust, gun je je brein even pauze. Dit doe je door eventjes niks te doen. Laat je telefoon even liggen, doe je laptop dicht en geniet even van de stilte. Even wandelen is ook een fijne manier om aan mentale rust te komen.

Sociale rust

Onze sociale batterij moeten we na een tijdje ook weer opladen. Als we veel tijd doorbrengen met vrienden, put dit ons na verloop van tijd uit en kunnen we minder genieten van deze gedeelde momenten. Een momentje voor jezelf nemen is de beste manier om aan je sociale rust te komen.

Spirituele rust

Spirituele rust is iets abstracter. Hierbij gaat het erom dat je de mogelijkheid vindt om stil te staan bij wat je doet en waarom. Je zoekt als het ware naar betekenis. Als het leven begint te voelen als een vicieuze cirkel, is het goed om spirituele rust te nemen. Hierdoor vind je weer plezier in je dagelijkse bezigheden.

Creatieve rust

Creatief zijn kost ook energie, zeker als je je creativiteit inzet voor een specifiek doel. Creatieve rust geeft je de mogelijkheid om je creativiteit de vrije loop te laten. Dit type rust is nodig wanneer je merkt dat je vastloopt in je creatieve proces. Door middel van deze vorm van rust, kun je vanuit een ander perspectief naar je projecten kijken en nieuwe manieren vinden om problemen op te lossen.

Zintuigelijke rust

Onze zintuigen worden de hele dag overspoeld met prikkels. Denk aan geluiden, dingen die je ziet en dingen die je voelt. Voor veel mensen kunnen deze prikkels zich opstapelen tot op een punt waar ze ondragelijk worden. Wanneer je merkt dat iedere prikkel je ergert, is het goed om je zintuigen wat rust te gunnen. Zet een koptelefoon met noise cancelling op of ga even in een afgesloten ruimte zitten zonder visuele prikkels en waar het stil is.

Emotionele rust

Als laatste is er emotionele rust. Dit hebben we vooral nodig nadat we veel emoties hebben ervaren, zeker als ze negatief zijn. Emotionele rust neem je door jezelf de ruimte te geven om je gevoelens een plekje te geven, zodat je ruimte kan maken voor nieuwe dingen om om te geven. Je gevoelens opschrijven is een goede manier om dit te doen.

Lees ook: Manifesteren door middel van orgasmes: zo doe je dat