Met deze restjes kun je heerlijk koken

Eten door Anjali

Wil je vaker koken met restjes? Je voorkomt op deze manier voedselverspilling én zet de lekkerste maaltijden op tafel. Je bespaart hiernaast ook nog eens een hoop geld, en dat allemaal terwijl je soms weer nieuwe en creatieve dingen uitprobeert.

Koelkast of vriezer?

Heb je net gekookt, maar houd je eten over? Laat het eerst afkoelen en plaats het overgebleven voedsel in een bakje. Bedenk wanneer je het eten wilt opeten, is dit binnen twee dagen? Plaats het bakje dan in de koelkast. Langer dan twee dagen? Stop het in de vriezer!

Recepten

Bedenk wat je met je restjes kunt doen. Er zijn verschillende websites waar je je restjes in kunt vullen, en waar dan een nieuw recept uitkomt. Ook zijn er genoeg recepten voor kliekjes en restjes te vinden op het internet.

Oud brood

Geef oud brood een nieuw leven door er een tosti, een ovengerecht of eigengemaakte croutons van te maken. Vries daarnaast brood gelijk na het boodschappen doen in, en haal er elke keer een paar sneetjes uit. Op die manier kun je langer van je brood genieten.

Soep

Minder verse groenten kun je nog goed gebruiken in soep. Ook restjes als uienschillen kun je verwerken in verschillende soepen. Vries daarnaast groenten je niet gelijk eet in. Doe dit door de groenten eerst even kort te koken, af te laten koelen en ik een bakje in de vrieskist te stoppen.

Fruit

Overrijp fruit is perfect voor een zoet gerecht of toetje. Meng het fruit bijvoorbeeld door kwark of yoghurt, en gebruik overrijpe bananen voor heerlijke bananenpannekoeken of bananenbrood. Appel kun je vaak gebruiken voor appeltaarjes, appelflappen en appelpannekoeken.

Zuivel

Gooi zuivel niet gelijk na de THT-datum weg. Ruik en proef eerst of het nog goed is, en gebruik het daarna zo snel mogelijk. Schimmel op harde kaas kun je namelijk nog afschaven, maar schimmel op zachte kaas als brie kun je niet meer eten. Ook kun je kaas raspen en invriezen, zodat je dit weer kunt gebruiken bij warme gerechten waarbij de kaas moet smelten.