4 heerlijke toetjes die je makkelijk zelf kunt maken

Eten door Juliët

Toetjes, toetjes en nog meer toetjes. Wie houdt er niet van? Stiekem sla je bij het uiteten alle gangen over en ga je gelijk door naar het toetje. Hoe leuk is het om zelf af en toe in de keuken bezig te gaan met een heerlijk nagerecht? Wij weten het wel! Met de volgende recepten, tover je binnen no time iets lekkers op tafel. 

 

Toetjes

1. Tiramisu - 4 personen

Het lekkerste Italiaanse recept en dan nu ook nog eens helemaal zelfgemaakt. We hebben het natuurlijk over de klassieke tiramisu. Eenvoudig en snel te maken. Voordat je het weet heb jij wat lekkers op tafel staan. 

Ingrediënten

  • 3 verse eieren
  • 40 gram suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 20 lange vingers
  • 1 kopje sterke (afgekoelde) koffie
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • Scheutje marsala wijn (slijterij)


Benodigdheden

  • Mixer
  • Schaaltje 20 x 14 cm
  • Klein zeefje

Bereidingswijze

  1. We beginnen met de eieren. Splits deze en zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Mix vervolgens de eigelen met de suiker in een paar minuten tot een luchtig en geel mengsel. Mix nu de mascarpone er door. Maak daarna de mixer en de kom goed schoon (vetvrij) en klop de eiwitten stijf. Spatel het eiwit door het mascarpone mengsel.
  2. Pak een kommetje of een diep bord en roer hierin de wijn met de koffie. Gebruik de helft van de lange vingers en doop deze een paar seconden in het mengesel. Verdeel vervolgens de lange vingers over de bodem van de schaal. De gesuikerde kant moet naar beneden. Giet ongeveer de helft van het mengsel hierover heen. De rest van de lange vingers doop je in de koffie en deze verdeel je over de schaal. Het laatste deel van het mengsel gied je er over. Als laatste stap strooi je er wat cacao over en zet je de tiramisu in de koelkast. De tiramisu moet op stijven, het liefst een hele nacht.

De wijn kun je vervangen door Amaretto, Licor 43 of Baileys. 


2. Chocolade mousse - 4 stuks

Een heel eenvoudig maar toch heel lekker recept. Deze chocolade mousse moet je een keer gemaakt hebben. Je hebt maar 4 ingrediënten nodig.

Ingrediënten

  • 250 gram chocolade
  • 3 eiwitten
  • 75 gram suiker
  • 250 mililiter slagroom

Benodigdheden

  • Mixer

Bereidingswijze 

  1. Smelt de chocolade au bain marie in een kom boven een pan met heet water. De eiwitten klop je ondertussen stijf in een vetvrij kom. Hier doe je beetje bij beetje suiker bij tijdens het mixen. In een ander kom klop je de slagroom stijf. Schep vervolgens de gesmolten chocolade voorzichtig door de slagroom. Als deze is opgenomen, spatel je de eiwitten er door. Klop niet te lang, want dan kan alle lucht er uitgaan. 
  2. De chocolademousse is klaar. Verdeel de mousse over 4 glaasjes en laat het minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Garneer de chocolade mousse met wat geraspte chocolade. Time to eat!
     


3. Applecrumble - 4 personen

Hmm applecrumble. Ruik jij.ook al de geur van appel en kaneel? Dit toetje kun je zowel warm als koud serveren. Applecrumble is heel makkelijk te maken. Wij zijn fan!

Ingrediënten

  • 400 gram geschilde appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel maïzena

Crumble

  • 75 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 90 gram margarine
  • Snuf zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de stukjes appel in een kom en voeg de maïzena, kaneel en suiker toe. Roer dit erdoor.
  2. Doe de bloem, zout en suiker in een kom en voeg hier de koude stukjes boter aan toe. Meng dit alles met je vingers door elkaar tot een kruimelig deeg.
  3. Vet de ovenschaal in met wat extra boter. Doe het appelmengsel in de ovenschaal en verdeel er deegkruimels over. Bak in 25 minuten tijd de applecrumble tot hij goudbruin is. Je kan het toetje zowel warm als koud serveren.

Tip: dit toetje is heerlijk met een bol ijs of slagroom


4. Oreo toetje caramel - 8 personen

Oreoooo ja dat klinkt toch héérlijk? Makkelijk te maken en hij hoeft alleen maar in de koelkast. Voor alle chocoladeliefhebbers is dit toetje echt een uitkomst. Fantastisch!
 

Ingrediënten

  • 150 gram Oreo's + circa 10 extra Oreo's voor er bovenop
  • 400 gram monchou
  • 250 mililiter slagroom
  • 2 zakjes klopfix
  • 100 gram (witte)basterdsuiker
  • 50 gram boter
  • karamel dessert saus

Benodigdheden

  • Springvorm (20 cm diameter)
     

Bereidingswijze

  1. Doe de Oreo's in een keukenmachine en maal ze fijn. Houd ongeveer 1-2 eetlepels van de koekkruimels apart. Smelt vervolgens de boter en meng deze door de koekkruimels. Vet een ronde springvorm in en schep het koekjesmengsel in de schaal. Druk met de bolle kant van de lepel het koekjesmengsel aan.
  2. Klop daarna de slagroom met 2 zakjes klopfix (eventueel vanillesuiker) op totdat de slagroom stijf is. Voeg vervolgens de monchou en suiker toe en meng dit door de slagroom totdat er geen klontjes inzitten. Voeg de koekkruimels die je apart hebt gehouden toe aan het monchou mengsel. Schep het mengsel vervolgens in een schaal en strijk de bovenkant glad. 
  3. Dek de bovenkant van de springvorm af en zet de taart in de koelkast voor minimaal 3-4 uur. De taart is klaar! Je kunt hem nu versieren met Oreo's, karamelsaus of geraspte chocolade. Noem maar op!