BMI is niet altijd een goede indicatie van je gezondheid: dit is waarom

Sport & gezondheid door Maya Luz

Als je bezig bent met gezond leven, kom je de afkorting BMI vast weleens tegen. Het wordt gezien als een handige manier om te zien of je op een gezond gewicht zit voor jouw lengte. Toch is BMI niet altijd en voor iedereen een juiste manier om gezondheid te meten. Dit is waarom BMI niet altijd een goede indicatie van je gezondheid is.

Lees ook: Even geen zin in koffie: van deze voedingsmiddelen krijg jij ook een energieboost

Het houdt geen rekening met spieren

Je BMI, ofwel Body Mass Index, wordt berekend door je gewicht te delen door het kwadraat van je lengte. Dus als je bijvoorbeeld 1,70 meter lang bent en 70 kilo weegt, is je BMI 24,2. Je BMI houdt dus puur en alleen rekening met je lengte en gewicht. Andere factoren laat het dus achterwegen. Stel, je bent erg gespierd en weegt daardoor wat meer, dan is je BMI ook hoger. En een hoger BMI betekent dat je gewicht ongezond is, maar dat is in dit geval natuurlijk helemaal niet waar. In dit geval is naar je BMI kijken om een indicatie te krijgen van je gezondheid, nogal omslachtig. 

Het is generaliserend

Alle lichamen zijn anders, maar hier lijkt BMI maar weinig rekening mee te houden. BMI houdt geen rekening met lichaamsbouw, wat veel invloed kan hebben op je gewicht. Volgens BMI is er een score die te laag is, een score die goed en gezond is en een score die te hoog is. Maar een juist gewicht ziet er voor iedereen anders uit. Sommige vrouwen kunnen bijvoorbeeld wat meer wegen omdat ze grotere borsten hebben, daar kun je natuurlijk maar weinig aan doen. Daarnaast houdt BMI geen rekening met ras, leeftijd en de verdeling van vet in je lichaam. 

Wat is dan wel een goede indicatie van gezondheid?

We weten nu dus dat naar BMI kijken niet altijd even handig is. We zeggen niet dat BMI volledig moet verdwijnen, maar als je aan een gezondere levensstijl wil werken, zouden wij afraden om hierop te focussen. Wat je wel kunt doen is naar je vetpercentage kijken. Je kunt deze laten meten bij een diëtist. Ook zijn er speciale weegschalen op de markt waarop je dit kunt meten. Een hoger vetpercentage is een betere indicatie van een ongezond gewicht dan een hoge BMI. Wanneer je hier gericht aan wil werken, zouden wij altijd aanraden om dit te doen in samenwerking met een professional. Denk aan een diëtist of een personal trainer. Deze mensen kunnen jou helpen met het gezonder maken van jouw lifestyle zonder dat je in de val trapt van dieetcultuur. En vergeet nooit dat je aan je gezondheid moet werken voor jezelf en omdat jij graag gezonder wil worden, niet omdat anderen dit van je verwachten of voor je uiterlijk. 

via GIPHY

Lees ook: 7 Tips om verantwoord af te vallen!