7 Tips om verantwoord af te vallen!

Sport & gezondheid door Djamila

Wil jij graag wat kilootjes kwijt, maar heb je geen idee hoe dat aan te pakken? Een streng dieet volgen is niet iets waar we erg naar uit kijken. Crashdiëten zijn meestal erg moeilijk vol te houden en ook niet erg gezond. Gelukkig zijn dat soort diëten ook helemaal niet nodig.

Afvallen hoeft niet ingewikkeld of moeilijk te zijn. Het is vooral belangrijk dat je gezond blijft eten, voldoende beweegt en de juiste keuzes maakt op het gebied van voeding. Hieronder hebben we 7 handige tips verzameld, waarmee gezond en verantwoord afvallen mogelijk is.

7 tips om verantwoord af te vallen

Met deze 7 tips raak je snel wat kilootjes kwijt:

1. Minder koolhydraten

Koolhydraten zijn de laatste jaren nogal in een slecht daglicht komen te staan. Maar wil je verantwoord afvallen, dan is het echt niet nodig om koolhydraten uit je eetpatroon te schrappen. Het kan handig zijn om wel wat te matigen met koolhydraten, door bijvoorbeeld bij een van je maaltijden minder te nemen. Laat bijvoorbeeld eens de aardappelen weg bij je avondeten en eet in plaats daarvan meer groente. Neem in plaats van brood een keer een salade. Op die manier kun je heel eenvoudig de hoeveelheid koolhydraten minderen en daardoor ook de calorieën die je op een dag binnenkrijgt.

2. Blijf gezonde vetten eten

Ook vetten worden vaak gezien als slecht als je wilt afvallen. Maar je lichaam heeft vetten nodig om gezond te kunnen blijven (bron: yellowfit.nl). Blijf er dus voldoende van eten, maar let erop dat het de juiste vetten zijn, vooral meervoudig onverzadigde vetzuren.

3. Eet veel groente en fruit

Als we aan afvallen denken, denken we over het algemeen aan hongeren en niks mogen. Maar bedenk dat groenten en fruit weinig calorieën leveren en wel heel goed vullen. Je mag als je wilt afvallen, zoveel groente eten als je maar wilt. Ook fruit is gezond, maar vanwege de hoeveelheid suiker is het niet verstandig om dat onbeperkt te eten. Houd het bij 2 stuks per dag.

4. Zorg dat je elke dag beweegt

Ook bewegen kan goed helpen als je gewicht wilt verliezen. Elke vorm van beweging is goed, dus of je nu van fietsen, wandelen, hardlopen of zwemmen houdt, zorg dat je elke dag een aan beweging doet. Het is goed voor de ontwikkeling van je spieren en die zorgen ervoor dat je sneller gaat afvallen.

5. Eet met aandacht

Een handige tip bij het verantwoord afvallen is met aandacht eten. Vroeger zaten we gezellig aan tafel en was alle aandacht op het eten gericht. Tegenwoordig zitten we meestal naar de televisie of een smartphone scherm te kijken. Dat trekt al je aandacht weg van je eten. Hierdoor eten de meeste mensen te snel en daardoor ook te veel. Leg dus je smartphone aan de kant als je gaat eten, en laat de televisie uit. Je zult merken dat je veel beter aanvoelt wanneer je vol zit, waardoor je voorkomt dat je te veel eet. En daarbij komt dat je kunt ook nog eens veel meer zult genieten van je eten.

6. Meer vezels eten

Het is een goed idee om meer producten te gaan eten die rijk zijn aan vezels. Deze kunnen namelijk goed helpen als je gewicht wilt kwijtraken. Ze vullen namelijk snel je maag, waardoor deze sneller vol zit. Ze verteren langzaam, waardoor je langere tijd een vol gevoel zult houden. Daarnaast helpen ze je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit kan helpen voorkomen dat je lekkere trek krijgt. Vezelrijke producten zijn bijvoorbeeld peulvruchten en groente en fruit. Probeer deze altijd te verwerken in je maaltijden, maar ook in je tussendoortjes.

7. Vermijd suiker

Dat suiker niet zo handig is wanneer je wilt afvallen, weten veel mensen wel. Het werkt namelijk direct tegen je. Wanneer je te veel suiker eet, ziet je lichaam dit als een overschot aan energie. Het zal dit overschot opslaan als vet. Daarnaast remt suiker het verbranden van vet, waardoor je ook nog eens niet veel buikvet zult afvallen. Bedenk dat snelle koolhydraten in wit brood en witte pasta eveneens een vorm van suiker zijn. Kies daarom alleen volkoren graanproducten.