Zo weet je of je een tekort aan vitamine B-12 hebt

Sport & gezondheid door Maya Luz

Uit eten halen we veel belangrijke voedingsstoffen. Vitamines en mineralen binnenkrijgen is belangrijk om ons lichaam gezond te houden. Als je van een bepaalde vitamine niet genoeg binnenkrijgt, kan je dit gaan merken aan je lichaam. Dit is hoe je merkt of je een tekort hebt aan vitamine B-12.

Lees ook: Zó kom je aan op een gezonde manier

Wat is vitamine B-12?

Vitamine B-12 is een van de B vitamines die we binnen moeten krijgen. Het is geen lichaamseigen stof. Dit houdt in dat we het alleen binnen kunnen krijgen door middel van voeding, ons lichaam maakt de stof niet zelf aan. De voedingsstof komt voornamelijk voor in voedsel dat van dieren afkomstig is. Het zit dus vooral in vlees, zuivel en eieren. Ook wordt het vaak toegevoegd aan plantaardige producten. Als je veganist bent, is het altijd verstandig om vitamine B-12 te supplementeren, aangezien je het niet of amper binnenkrijgt vanuit je voeding.

Onze lichamen hebben vitamine B-12 hard nodig om goed te kunnen functioneren. Het helpt ons lichaam bij ons metabolisme, het is nodig om onze hersenen en zenuwen gezond te houden en we hebben het nodig om rode bloedcellen aan te maken. Wanneer we niet genoeg B-12 binnenkrijgen, kan dit leiden tot bloedarmoede. 

Hoe merk je of je een tekort hebt?

Wanneer je een tekort hebt aan vitamine B-12, merk je dit op verschillende manieren aan je lichaam. Zo kun je last hebben van vermoeidheid of verwarring. Je kan je dan lichamelijk erg zwak voelen en je kan meer moeite hebben met concentreren en dingen onthouden. Als je licht in je hoofd wordt wanneer je iets te snel opstaat, kan dit ook een teken zijn van een tekort. Alhoewel deze symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben, kan dit een duidelijke waarschuwing zijn. Bij dit soort klachten is het altijd verstandig om een dokter in te schakelen en om eens extra goed te kijken naar je voeding en lifestyle. 

Een ander mogelijk symptoom van een tekort aan vitamine B-12 is wanneer je tintelingen krijgt in je handen en/of voeten. B-12 is nodig om je zenuwstelsel gezond te houden, dus wanneer je tintelingen of zelfs pijn ervaart, kan dit betekenen dat je lichaam meer van deze voedingsstof nodig heeft.

Dit kun je doen om een tekort te voorkomen

Vitamine B-12 halen we dus uit onze voeding. Om te voorkomen dat je te weinig binnenkrijgt, is het goed om dagelijks vlees, zuivel of eieren te eten. Hoeveel je precies nodig hebt, hangt af van jouw lichaam. Overleg daarom altijd eerst met een professional als je twijfelt. Als je geen vlees of andere dierlijke producten eet, kun je de vitamine het beste binnenkrijgen door een supplement te slikken. Aangezien de stof bijna niet in plantaardige voeding voorkomt, is dit voor alle vegans een verstandige optie. Je hoeft je geen zorgen te maken om een mogelijk overschot aan vitamine B-12. Je lichaam kan een overschot van de stof namelijk zelf afvoeren in je urine. Mocht je denken dat je een tekort hebt, raadpleeg dan een arts om je te helpen!

Lees ook: 5x mythes die je niet moet geloven als je begint met sporten